Telosa, proiect SF made in SUA! 400 de miliarde dolari pentru a rescrie istoria
- Daniel Magureanu
- 11 septembrie 2021, 21:36
În Statele Unite ale Americii se pregătește un proiect unic în istoria omenirii, având în vedere că bogații lumii și Guvernul SUA vor contribui cu o sumă ce va depăși 400 miliarde de dolari pentru a construi un oraș futuristic în care vor locui 40 de milioane de oameni în următoarele decenii.
A fost ales și locul în care această megaconstrucție ar urma să fie ridicată. Conform celor spuse de miliardarul Marc Lore Deșertul, deșertul american este ideal pentru acest „oraș nou”. Fostul director executiv care a fost la conducerea Walmart (n.r. - cea mai mare companie din domeniul comerțului cu amănuntul din lume) a contactat un arhitect de renume mondial care să-l proiecteze.
Lore a dezvăluit planurile pentru Telosa la începutul lunii septembrie. Va fi o metropolă durabilă pe care speră să o creeze de la zero în deșert. În proiectul care va fi dezvoltat pe o suprafață de 150.000 de ar urma să fie inclusă o arhitectură ecologică.
De asemenea, se pune accent pe producția durabilă de energie și pe un sistem de apă rezistent la secetă. Un așa-numit „design de oraș de 15 minute” le va permite locuitorilor să acceseze locurile de muncă, școlile și facilitățile la o distanță de un sfert de oră de domiciliul lor.
Deși planificatorii încă mai caută locurile ideale în SUA, posibilele ținte includ Nevada, Utah, Idaho, Arizona, Texas și regiunea Appalachian. Potrivit site-ului oficial al proiectului, anunțul a fost însoțit de o serie de redări digitale relizate de Bjarke Ingels Group (BIG), firma de arhitectură angajată pentru a aduce la viață visul utopic al lui Lore.
Anumite vehicule nu vor intra în oraș
Imaginile prezintă clădiri rezidențiale acoperite de verdeață și rezidenți care se bucură de spațiul deschis. Vehiculele alimentate cu combustibili fosili vor fi interzise în oraș. Ele vor fi înlocuite de vehiculele autonome care vor circula pe străzile luminate cu energie solară.
Într-o altă imagine apare un zgârie-nori numit Turnul Equitismului, care este descris ca „un far pentru oraș”. Clădirea are un depozit de apă, ferme aeroponice și un acoperiș fotovoltaic care îi permite „să împartă și să distribuie tot ceea ce produce”.
Prima fază a construcției, care ar găzdui 50.000 de locuitori pe o suprafață de 1.500 de acri, are un cost estimat de 25 de miliarde de dolari. Întregul proiect ar trebui să depășească 400 de miliarde de dolari. Estimările arată că orașul ar urma să fie populat cu 5 milioane de oameni în 40 de ani.
Finanțarea va proveni din „diverse surse”, inclusiv investitori privați, filantropi, subvenții federale și de stat, dar și subvenții pentru dezvoltare economică. Planificatorii speră să se apropie de oficialii de stat „foarte curând”, în vederea primirii primilor rezidenți până în 2030.
Telosa va avea o guvernare transparentă
Pe lângă designul urban inovator, proiectul promite, de asemenea, o guvernare transparentă și un „nou model pentru societate”. Luându-și numele din cuvântul grecesc antic „telos” (un termen folosit de filosoful Aristotel pentru a descrie un scop inerent sau superior), orașul ar permite locuitorilor să „participe la procesul decizional și de bugetare”.
Într-un videoclip promoțional, Lore și-a descris propunerea drept „cel mai deschis, cel mai corect și mai integrator oraș din lume”. Miliardarul a fondat jet.com înainte de a-l vinde celor de la Walmart și de a se alătura gigantului de retail ca șef al comerțului electronic din SUA în 2016.
A părăsit compania la începutul acestui an, spunând că planurile sale de pensionare includeau activitatea la o emisiune TV, consilierea startupurilor și construirea un „oraș al viitorului”.
Pe site-ul oficial al Telosa, Lore explică faptul că a fost inspirat de economistul american și teoreticianul social Henry George. Investitorul menționează „defectele semnificative” ale capitalismului, atribuind multe dintre acestea „modelului de proprietate funciară pe care s-a construit America”.
Un miliardar american dezaprobă capitalismul
„Orașele care au fost construite până în prezent de la zero seamănă mai degrabă cu proiecte imobiliare”, a spus Lore într-un videoclip promoțional pentru proiect. „Nu încep cu oamenii din centru. Pentru că dacă ai începe cu oamenii din centru, te-ai gândi imediat: «OK, care este misiunea și care sunt valorile?» Misiunea Telosa este de a crea un viitor mai echitabil și mai durabil. Aceasta este Steaua Nordului pentru noi.”
Fondatorul BIG, arhitectul danez Bjarke Ingels, este între timp citat spunând că Telosa „întruchipează îngrijirea socială și de mediu a culturii scandinave, libertatea și oportunitatea unei culturi mai americane.” Nu este primul oraș nou planificat de firma Ingels, care a instalat celebra pârtie de schi deasupra unei centrale electrice din Copenhaga și a coproiectat noul sediu Google din Londra și California.
În ianuarie 2020, producătorul japonez de automobile Toyota a dezvăluit că a însărcinat BIG să creeze un plan general pentru un nou oraș de 2.000 de persoane, la poalele Muntelui Fuji. Deși este semnificativ mai mic decât Telosa, proiectul, denumit Woven City, promite testarea autonomă a vehiculelor, tehnologia inteligentă și viața asistată de roboți, conform CNN.