Televizorul care „spionează”. Cine culege, de fapt, informațiile din foarte multe case

Televizorul care „spionează”. Cine culege, de fapt, informațiile din foarte multe caseSursa foto: Dreamstime.com

Specialiștii în securitate avertizează asupra unei noi metode de „spionaj”. Este vorba despre sistemul de operare al televizoarelor LG. Reprezentanții companiei de securitate cibernetică Bitefender spun că au fost găsite vulnerabilități la  versiunile 4-7 al LG WebOS.

Televizorul care „spionează”. Cine culege, de fapt, informațiile

spion

Sursa foto. Pixabay

Conform Bitefender,  prin sistemul de operare al versiunii 4-7 al LG WebOS,   se încalcă barierele de autentificare pentru a obţine acces deplin asupra televizorului. Astfel, hackerii pot rula propriile comenzi şi pot accesa  alte dispozitive inteligente din aceeaşi reţea, menționează Agerpres.

Experții de a Bitefender au precizat că gradul de severitate este ridicat, respectiv critic. Au fost identificate 90.000 de  televizoare cu vulnerabilități în sistemul de operare.

„Cu toate că aceste vulnerabilităţi ar afecta doar televizoarele LG conectate la reţele locale de tip LAN, au fost identificate peste 90.000 de televizoare LG conectate direct la internet.  Prin ocolirea mecanismelor de autentificare ale sistemelor LG WebOS (versiunile de la 4 până la 7), atacatorii pot adăuga un nou utilizator în configurarea televizorului. Prin exploatarea acestor vulnerabilităţi, atacatorii pot creşte privilegiile obţinute iniţial pentru a prelua complet controlul asupra dispozitivului. Atacatorii pot injecta ulterior alte tipuri de ameninţări în alte dispozitive inteligente din casă. Pentru una dintre vulnerabilităţi gradul de severitate este ridicat (7.2), iar pentru celelalte trei este critic (9.1)", menţionează experţii Bitdefender.

Nu doar televizorul, ci și mașina ne „află” datele personale

mașină, spionaj

Sursa Foto: Dreamstime.com

Nu doar televizoarele, ci și mașinile pot spiona. Autoturismele produse după anul 2020 sunt adevărate „smartphone-uri” pe roți.  Acestea trimit și primesdate de la aplicații, firme de asigurări și aproape oriunde doresc producătorii lor. Unele modele  chiar își rezervă dreptul de a utiliza datele, pentru a ne urmări dacă  plătiți facturile, menționează Business Insider.
Conform specialiștilor, spionajul ar fi posibil deoarece conexiunea la internet este nelipsită. În ultima perioadă, în toată lumea, s-au înregistrat mai multe cazuri de fraude, după ce datele personale, bancare au fost accesate nelegal.

 

Ne puteți urmări și pe Google News