Telescopul James Webb a fotografiat cea mai îndepărtată stea din Univers

Sursă foto: dreamstime.com

Astronomii au folosit telescopul spațial James Webb pentru a fotografia cea mai îndepărtată stea detectată până acum în Univers. Steaua se află la 28 de miliarde de ani lumină față de Pământ.

Telescopul James Webb a fost folosit de astronomi pentru a observa cea mai îndepărtată stea din Univers. Astronomii cresc că Earendel este atât de departe, încât lumina pe care a detectat-o telescopul Webb a fost emisă în primul miliard de ani de la nașterea universului. Estimările arată că universul are o vechime de aproximativ 13,8 miliarde de ani.

Ultimele cercetări sugerau că steaua se află la 12,9 miliarde de ani lumină distanță de Pământ. Astronomii au explicat că ținând cont de expansiunea universului și de cât de mult a călătorit lumina pentru a ajunge pe Pământ, Earandel s-ar afla la 28 de miliarde de ani lumină distanță. Numele stelei provine de la cuvinte din engleza veche și înseamnă „steaua dimineții” sau „lumină în creștere”.

Earendel, cea mai îndepărtată stea de Pământ / Sursă foto: NASA

Earandel, de un milion de ori mai luminoasă decât Soarele

Telescopul parțial Hubble a observat-o pentru prima dată pe Earendel în urmă cu un an, dar observațiile telescopului Webb au scos la iveală noi date despre steaua atât de îndepărtată de Pământ. Astronomii au aflat că Earendel este o stea masivă de tip B și că este de aproximativ un milion de ori mai luminoasă decât Soarele nostru și de peste două ori mai fierbinte.

Este important de precizat că aceste stele masive au, de cele mai multe ori, alte stele însoțitoare. Culorile detectate de telescopul Webb sugerează prezența unor astfel de stele de culoare roșie în jurul lui Earendel. Astronomii au putut observa detalii din galaxia Arcul Răsăritului, unde se află Earandel, cu ajutorul capacităților telescopului Webb. În plus, au fost văzute zone în care se nasc stele noi și grupuri mici de stele.

Astronomii continuă să cerceteze datele primite de la telescopul Webb pentru a încerca să determine distanța preciză a galaxiei Arcul Răsăritului față de pământ. Studierea stelelor și galaxiilor extrem de îndepărtate, care au apărut la începuturile Universului, poate aduce date care să explice ceea ce s-a întâmplat în primele zile de după Big Bang și să indice cum ar fi arătat Calea Lactee, cu miliarde de ani în urmă, potrivit CNN.