Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Telega lui Palada. Furtună stârnită din senin. Pro sau contra
Telega lui Palada. Furtună stârnită din senin. Pro sau contra

Telega lui Palada. Furtună stârnită din senin. Pro sau contra

Sociologul Mirel Palada a scris, cu câteva zile în urmă, un text pe Facebook, devenit viral. În cuprinsul său, acestă explică, sub forma unui „strigăt al disperării”, de ce România a rămas o țară subdezvoltată, în timp ce alte țări aflate în situație asemănătoare, s-au dezvoltat. Cuvintele „grele”, folosite au făcut ca rețeaua de socializare să îi blocheze contul.  Au existat, evident, păreri pro și contra, pentru ca în final, chiar autorul „furtunii” să încerce să explice „ieșirea”, de o duritate rarisimă.

Prezentăm evenimentele, cronologic.

Scrisoarea lui Palada:

„Zilele astea a murit tatăl meu. Azi l-am îngropat. Drept pentru care n-o să mai am răbdare cu voi și nici n-o să vă menajez și o să spun lucrurilor pe nume, scurt și la obiect. O să folosesc vocea tatălui meu de dincolo de mormînt și o să spun ce trebuie spus.

Sînteți niște proști. Sîntem niște proști. Românii sînt niște proști. Românii nu sînt proști pentru că n-ar fi inteligenți. Nici pe departe. Sîntem la fel de deștepți ca toți ceilalți. Ci doar pentru că n-avem curaj și avem suflet de slugi.

Eu, de neam, sînt din Telega. Jumătate din Moldova, după mamă. Dar după tată și după viață din Telega. Născut, crescut și trăit în Telega, în miezul Munteniei.

Acum, cînd scriu aceste rînduri, sînt în Telega, proaspăt epuizat după înmormîntare. E seară. E frig în casă, că am oprit focul. Mă pregătesc să pornesc spre București. Dar nu mă ridic de aici pînă nu vă spun ce am de zis.

Să vă spun că sînteți niște proști. Mai deunăzi, săptămînile trecute, am trecut pe lîngă Salzburg. Puteam să ne oprim. Nu ne-am oprit. Nu contează. Am fost în alți ani. Știu orașul destul de bine.

Știți ce înseamnă Salzburg? Salz și Burg. Sare și oraș. Orașul sării.

Știți ce înseamnă Telega? O căruță mai mică. Căruța cu care se căra sarea.

Știți ce au în comun Telega și Salzburgul? Din ambele locuri s-a scos sare sute de ani de zile.

Știți prin ce diferă Telega de Salzburg? Prin toate celelalte, mă proștilor mă.

Telega, fundul pămîntului, o comună săracă, depopulată, plină de oameni bătrîni și lipsiți de speranță. Salzburg, unul din cele mai șic și mai scumpe și mai bogate orașe ale lumii.

Și din Telega, și din Salzburg, s-a scos sare sute de ani de zile. Mai abitir, din Telega s-a scos și petrol o sută de ani de zile.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE