Telefoanele mobile, interzise în spațiile publice. Scopul: Fără oameni pe străzi, lipiți de ecrane
- Antonia Hendrik
- 5 februarie 2024, 18:22
Telefoanele mobile au fist interzise în spațiile publice. În zilele noastre, majoritatea oamenilor sunt lipiți de ecrane, fie la serviciu, în transportul public sau pe stradă, uneori cu riscul de a nu observa ce se întâmplă în jurul lor.
Telefoanele mobile au fost interzise în spațiile publice. Într-o comună din regiunea Seine-et-Marne din Franța, locuitorii au fost rugați să voteze dacă să interzică sau nu smartphone-urile din spațiile publice. Primarul consideră că aceasta este o problemă de sănătate publică. Măsura are ca scop să se limiteze timpul petrecut în fața ecranelor.
Telefoanele mobile, interzise pe stradă
Locuitorii din Seine-Port (Franța) au adoptat o moțiune care interzice utilizarea telefoanelor mobile în spațiile publice. Mai exact, cei 1.800 de locuitori din Seine-Port (Seine-et-Marne), precum și vizitatorii lor, vor trebui să limiteze de acum înainte utilizarea telefoanelor mobile pe stradă. Alegătorii au fost chemați la urne sâmbătă pentru a decide dacă vor restricționa sau nu utilizarea smartphone-urilor pe stradă.
Telefoanele mobile, interzise pe stradă. Sursa foto: Pixabay
În Seine-Port, referendumul a dus la crearea unei carte fără ecrane, cu scopul de a oferi copiilor activități alternative. În câteva zile, primarul va emite un decret care interzice folosirea lor în:
Deocamdată nu sunt prevăzute sancțiuni
Tabăra pro-restricție a câștigat cu 54% din voturile exprimate. Această restricție este o premieră în Franța. Autoritățile din domeniul sănătății atrag atenția în mod regulat asupra efectelor nocive ale timpului excesiv petrecut în fața ecranelor, în special pentru copiii mici, dar nicio autoritate locală nu a făcut încă pasul de a adopta o astfel de măsură.
Telefoanele mobile, interzise pe stradă. Sursa foto: Pixabay
Carta are doar rol de stimulent și nu prevede nicio sancțiune pentru cei care o încalcă. Vincent Paul-Petit, primarul din Seine-Port, a declarat că nu intenționează să ia măsuri represive.
„Oamenii au impresia că ne amestecăm în viața lor. Eu nu vreau asta! Dar există o problemă de sănătate publică. Trebuie să îi ajutăm”.
Carta este valabil în spaţiul public, dar poate fi aplicat şi în locuinţe
Carta îi invită pe părinți să interzică telefoanele mobile dimineața, la masă, seara înainte de culcare și în dormitor. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă să nu fie expuși la ecrane copiii cu vârsta sub 2 ani, iar între 2 și 5 ani timpul de expunere la ecrane ar trebui să fie limitat la o oră pe zi, subliniază cercetătorii.
În Franța, limita de vârstă fără ecrane tinde să fie stabilită la 3 ani, la inițiativa Autorității de Reglementare a Comunicării Audiovizuale și Numerice.