Telefoanele mobile si cancerul: exista vreo legatura?

Telefoanele mobile si cancerul: exista vreo legatura?

Poate folosirea intensa a unui telefon mobil sa creasca probabilitatea de a avea cancer? Rezultatele unui studiu american efectuat asupra animalelor, soareci si sobolani de laborator, arata cum ca, in special in cazul animalelor de sex masculin o legatura ar putea exista – insa nu este clar cum pot fi interpretate aceste rezultate in cazul oamenilor.

De multa vreme se discuta legatura intre folosirea intensa, adica a mai multor ore pe pe zi, a telefonului mobil si o eventuala crestere a probabilitatii de a avea un cancer. Inca din anii ’90 studiile efectuate aratau cum ca folosirea telefoanelor mobile duce la o incalzire a regiunii din jurul urechii la care se tine aparatul, cu o posibila crestere a temperaturii inclusiv in animite regiuni ale creierului. Metabolismul ar putea fi la randul lui modificat de catre radiatiile de joasa frecventa folosite. Pot aceste procese genera un cancer?

La aceasta intrebare au incercat sa raspunda cercetatorii de la National Toxicology Program, o agentie americana  care a publicat recent rezultatele unui studiu care a durat 10 ani si a costat circa 30 de milioane de dolari, fiind unul dintre cele mai lungi si costisitoare studii din acest domeniu. Cercetatorii americani au aplicat radiatii electromagetice cu frecvente intre 900 si 1900 MegaHertz (corespunzatoare tehnologiilor 2G si 3G) pentru circa 9 ore pe zi asupra a 3000 de soareci si sobolani de laborator, cu obiectivul de a verifica daca in aceste animale se dezvolta si cu ce frecventa diverse tipuri de cancer.

Au ajuns astfel la concluzia ca riscul de aparitie a unui cancer la inima crestea cu circa 5-7% in sobolanii de sex masculin care erau expusi radiatiilor fata de cei care nu erau expusi acestor radiatii. Sobolanii de sex feminin dar si soarecii de laborator de ambele sexe nu aveau aceasta problema. Chiar daca se stie ca anumite forme de cancer apar si se dezvolta in mod diferit in functie de sex, aceasta descoperire nu are inca o explicatie: de ce anume cancerul la inima ar aparea mai mult la sobolanii de sex masculin? In cazul oamenilor nu a fost observata nici o crestere a probabilitatii de a avea un cancer la inima cu folosirea intensa a telefonului mobil. Deasemenea, studiul americanilor arata cum ca bombardarea rozatoarelor cu radiatii a dus la cresterea  probabilitatii de a avea un cancer la glandele suprarenale. S-a mai observat si ca, pe cat de ciudat ar putea sa para, sobolanii de sex masculin care nu dezvoltau un cancer aveau o durata a vietii superioara mediei. Se pare ca expunerea la radiatii a sobolanilor ducea la o reducere a bolilor renale, principala cauza de moarte pentru rozatorii „batrani”. Nu este insa clar daca aceste rezultate sunt explicate ca fenomene statistice sau dimpotriva au de-a face cu procese biologice care au loc in interiorul organismului.

Ce valoare au pentru noi aceste rezultate?

Pe de o parte o valoare foarte redusa, intrucat tehnologiile 2G si 3G, cele care au fost studiate in cadrul acestui experiment, nu mai sunt actuale. Tipologia de radiatii folosite la ora actuala in telefoanele mobile  este diferita: se folosesc radiatii electromagnetice cu frecvente mai mari si cu o putere de penetrare in organism mai redusa.

Pe de alta parte atat soarecii cat si sobolanii au fost iradiati asupra intregului organism in cadrul studiului, in timp ce in cazul nostru atunci cand folosim un telefon mobil  expunerea fata de radiatii este redusa la o regiune de cativa centrimetri in jurul urechii.

In aceste conditii agentia americana, National Toxicology Program recomanda, mai ales atunci cand folosim aparatele multe ore zilnic, folosirea castilor sau limitarea, pe cat posibil, a duratei convorbirilor. Deasemenea Agentia americana sustine ca nu se poate afirma fără nici o îndoială cum ca folosirea telefoanelor mobile nu are efecte daunatoare asupra noastra, chiar daca acestea nu au fost inca confirmate.

 

Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro