Telefoanele inteligente dau dureri de cap FBI! Mai putem avea vreun secret?

Telefoanele inteligente dau dureri de cap FBI! Mai putem avea vreun secret?

Atacul terorist de la baza militară americană de la Pensacola continuă să agite apele în Statele Unite.  Nu e vorba, însă, de mersul anchetei sau de delicata problemă a terorismului islamic, ci de o chestiune care privește pe toată lumea- criptarea telefonelor inteligente. Și oare chiar e de  mirare că serviciile secrete folosesc interesul public ca să justifice accesul neîngrădit la toate informațiile de care au sau ar putea avea nevoie?

Ideea nu e deloc nouă, de la „Războiul împotriva terorismului” încoace, există o presiune constantă a instituțiilor de siguranța ale statului de a căpăta acces la toate asupectele vieții private a cetățenilor. Nu toată lumea este, însă, de acord ca în numele interesului public să fie permisă orice imixtiune în sfera vieții personale.

Un studiu recent, elaborat de un grup de lucru format din foști factori de decizie și funcționari publici, membri ai comunității de afaceri și experți juridici și tehnologici, și publicat de Carnegie Endowment for International Peace, respinge în mod explicit  „pozițiile absolutiste” în această problemă delicată. Nu li se poate cere forțelelor de siguranță ale statului să nu încerce  să acceseze informații criptate, susține studiul. Pe de altă parte, însă, nu se poate nici pretinde că forțe însărcinate cu securitatea nu își pot face treaba fără acces neîngrădit la datele criptate.

Marea problemă este că unele servicii secrete își depășesc uneori atribuțiile și se implică în lupta politică sau în sfera afacerilor, folosind datele confidențiale la care au acces. Cu cât accesul la asemenea informații este mai mare, cu atât cresc și posibilitățile de manevră. Măcar din acest punct de vedere, teoriile conspirației chiar au un sâmbure de adevăr – amenințarea teroristă este mană cerească pentru serviciile secrete,

Ne puteți urmări și pe Google News