6 decembrie

 

Tehnologia deepfakes. Ultimul apel la un jurnalism de calitate. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

 

 

Pe 6 decembrie s-au născut Joseph Louis Gay-Lussac, Dave Brubeck, Gunnar Myrdal, Alexandru Stark, Henri Catargi, Gheorghe Păun.

 

Horoscop Sinaxar, în calendarul creștin-ortodox este Sf. Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni.

 

Despre Sf. Nicolae și despre altele puteți citi la https://evz.ro/horoscop-herr-johannis-von.html. Tot eu am scris, acum un an, nu mai repet!

 

În lume se întâmplă multe. Iată:

 

Un jurnalism de calitate trebuie consolidat și protejat, trebuie susținut cu fermitate de state, de asociațiile profesionale, de intermediari și platformele de internet, de autoritățile pentru reglementare și jurnaliști, pentru a asigura încrederea dintre public și mediaa fost concluzia unei conferințe internaționale organizate, săptămâna trecută, de Consiliul Europei la Ljubljana, în parteneriat cu ministerul sloven al culturii.

Intitulat Ultimul apel la un jurnalism de calitate, evenimentul de două zile a reunit 150 de experți media din 40 de țări. Mesele rotunde organizate pe parcursul evenimentului s-au axat pe importanța formării în media pentru ameliorarea încrederii publicului, dar și pe oportunitățile apărute datorită inteligenței artificiale. Participanții au subliniat că în era transformării digitale și a insecurității financiare pe care le traversează toate tipurile de media, este esențială păstrarea unui jurnalism de calitate, pentru a permite cetățenilor să aleagă în cunoștință de cauză, pentru a responsabiliza decidenții și a păstra democrația.

În acest sens, Consiliul Europei, alături de alte organizații implicate, va continua să susțină un mediu favorabil pentru un jurnalism de calitate, în conformitate cu Convenția europeană a drepturilor omului și a Declarației Comitetului de Miniștri asupra viabilității financiare a unui jurnalism de calitate în era digitală. În egală măsură, vor fi furnizate orientări suplimentare și o cooperare strânsă cu statele membre în ce privește activitățile și programele ce trebuie să contribuie la consolidarea calității jurnalismului.

 

China încearcă să elimine informațiile false și deepfakes cu ajutorul noilor reglementări pentru conținuturile online.

 

Deepfakes sunt imagini sau secvențe video în care o persoană este înlocuită cu altcineva, folosindu-se ceea ce se numește artificial neural networks. Această tehnică generează video pornografice, fake news, hoaxes și fraude fiscale.

Organismul de reglementare chinez a anunțat noi reglementări pentru controlul conținuturilor video și audio online, în special interzicerea publicării și distribuirii de informații false create cu ajutorul tehnologiilor cum sunt inteligența artificială și realitatea virtuală. Astfel, folosirea acestor tehnici trebuie clar semnalată, iar nerespectarea acestor reguli poate fi considerată infracțiune penală, a declarat Cyberspace Administration of China pe site-ul său.

Organismul a atras atenția asupra problemelor potențiale cauzate de tehnologia deepfake care utilizează inteligența artificială pentru a crea video hiper-realiste în care o persoană pare că face ceva ce nu a făcut. Tehnologia deepfake ar putea pune în pericol siguranța națională, ar putea perturba stabilitatea socială, ordinea socială și poate încălca drepturile și interesele legitime ale unei persoane, se spune pe site-ul autorității chineze. Principalul organ legislativ chinez a declarat, de altfel, că intenționează să declare drept ilegală  tehnologia deepfake.

În septembrie, o nouă aplicație chineză, ZAO, care permitea utilizatorilor să-și schimbe figura cu cea a unei celebrități folosind tehnologia deepfake, a acumulat milioane de descărcări. Dar a atras imediat întrebări legate de confidențialitate. ZAO și-a cerut scuze pentru problemele create și a declarat că nu colectează informațiile biometrice ale utilizatorilor.

Principalele platforme video din China sunt ale furnizorilor de servicii de difuzare de streaming video: Tencent Video care aparține companiei Alibaba, iQIYI , dar și platforme ca Kuaishou și Douyn care aparțin lui ByteDance. Platformele de podcast cum sunt Himalaya și Dragonfly FM sunt aplicațiile de radio cele mai populare din China.

 

Lumea merge într-o direcție greșită! Așa spune 76% din populația lumii. Rezultatul este al unui sondaj de tip Gallup făcut în vara acestui an, pe un eșantion reprezentativ de aproape un milioan de persoane din 97 de țări. România nu a fost cuprinsă în sondaj. Probabil că procentu ar fi fost mai mare. Dacă luăm în considerație cele două informații de mai sus, este evident că lumea merge într-o direcție greșită! Dar care este direcția bună? Bună întrebare!

 

Acum ascult, în loop, ”Judas Iscariot” a lui Rick Wakeman, în interpretarea lui Marco Lo Muscio, la claviaturile imensei orgi din Catedrala Chester. Există o forță colosală, dar și o tristețe pioasă, o armonie de excepție în această compoziție. Muzica de calitate este hrana sufletului. Cum spun Prietenii Muzicii de peste două sute de ani și TSFH, de un deceniu: ”Music Makes You Braver”!

 

Este frig, foarte frig, în Prahova submontană, dar sunt senin și împăcat. Accept viața și moartea, amintirile și viitorul, bucuriile și necazurile, boala și vindecarea. Curiozitatea și credința de neclintit în Dumnezeu sunt cei doi stâlpi, Boaz și Jochim, ai firmamentului pustniciei mele!

Vă mulțumesc mult, vă mulțumesc din suflet tuturor celor care mi-au scris și s-au declarat soldați în armata mea. Nu este încă o armată, dar o divizie, da! În plină furtună și în pragul unui destin neașteptat și tulburător să rămânem oamenii pământului, daco-romani, români, creștini și ortodocși, cu toate ale noastre, bune și rele.

 

Dar să nu uit să spun:

 

La Mulți Ani! Sau, mai vechiul ”Să fiți sănătoși!” celor care au onomastica astăzi, Nicolae sau Nicolete, cu derivatele respective, sau, s-au născut astăzi. Eu o să gândesc de bine pentru toată lumea, pentru că bine faci, bine găsești!

 

Dar, după cum știm, este un timp pentru toate, după cum mâine este o altă zi!

 

HOROSCOP   6 decembrie 2019

 

BERBEC   În jungla de beton în care trăieşti sunt capcane! Naivitatea ta de berbecel duios şi cârlionţat te face să fii uneori păcălit. Astăzi trebuie să fii foarte atent la propunerile care ţi se fac! Supraveghează-ţi regimul alimentar, nu bea băuturi foarte reci şi vei reuşi să eviţi răceala si viroza. Oricum, ştii că ai alergie la prostie, aşa că nu intra în discuţii inutile. Lumea este aşa cum este şi nu o s-o faci tu mai bună, sau mai inteligentă. Vorba veche spune că cel deştept cedează. Sigur, este doar o vorbă, un simbol. Care simbolism nu se aplică întotdeaună că doar nu o să laşi tu tâmpiţii să prevaleze. Cu sănătatea stai bine astăzi, în orice caz mult mai bine decat cu banii.

TAUR   O zi de Sf. Nicolae plăcută! La serviciu mai mulţi Nae şi Nicole te invită la o mică petrecere. Noroc că şi şeful este Nae! Dar petrecerea poate fi considerată un fel de “team building”! Ai multe de terminat, dar şi unele inexactităţi din trecut te bântuie şi te întrebi de ce ţi se întâmplă tocmai ţie. Lasă totul în trecut, nu-ţi mai bate capul degeaba. Oricum, pretenţiile celor din anturajul tău prezent şi trecut sunt cam mari… Fii mai strâns la pungă şi mai calculat în tot ceea ce înseamnă cheltuială, consum, aruncatul cu banii! Banii făcuţi uşor se termină la fel de uşor, iar cei munciţi nu ajung niciodată. Nu „economisi” nu pune banii la bancă ca să-i îmbogăţeşti pe bancheri, dar nici nu-i arunca pe fereastră. Fii chibzuit şi cumpătat. Investeşte, cumpără obiecte de valoare, trăieşte bine!

GEMENI   Ai fost pe lista lui Moş Nicolae! Ai primit un cadou! Cu toate că pare că eşti în criză de timp, astăzi reuşeşti să te găseşti la locul potrivit şi la momentul indicat, salvând situaţia! Păstrează-ţi calmul în discuţiile cu colegii, partenerii sau cu cei dragi.  Fii la obiect în ceea ce afirmi. Evita divagaţiile şi comparaţiile care nu fac decât să te încurce. Transformări în bine, la serviciu şi acasă.  Atenţie mărită la sfârşitul zilei când sănătatea îţi este pusă la încercare, mai ales din cauza oboselii. Nu începe acţiuni pe care nu le poţi finaliza singur, deoarece vei fi dezamăgit modul în care o sa te ajute colegii, prietenii, rudele. Mai multe proiecte si obligatii uitate se vor face simţite.

RAC   Eşti mulţumit pentru că Moş Nicolae a trecut pe la cizmuliţele tale! În limite acceptabile şi decente, astăzi poţi să reuşeşti în mai tot ce faci, deoarece ai o configuraţie favorabilă. Astăzi este o perioadă splendidă ca să începi proiecte noi, să legi noi prietenii. Nu te lăsa impresionat de ceea ce se discută. Investeşte în relaţii de afaceri şi în dragoste. Pentru un procent dintre Raci: o ocazie de parvenire socială îţi iese în cale, o invitaţie la o sindrofie fiţoasă.  Nu este obligatoriu să o ratezi, aşa cum faci cu multe lucruri din superficialitate sau din prudenţă, dar nici nu te omori cu firea dacă nu-ţi iese. În unele ocazii trebuie să dai dovadă de diplomaţie ca să eviţi conflictele inutile, de altfel.

LEU  Astăzi ai o zi plină de surprize şi evenimente drăguţe. Este şi o mică perecere de Sf. Nicolae, pentru onomasticile unor colegi, aşa că te simţi bine şi… nu îţi mai este foame şi sete! Poate fi o perioadă favorabilă şi odihnitoare, pentru un procent din feline.  Cum am spus în repetate rânduri: nu da şi nu lua bani cu împrumut, astrele nu  favorizează speculatiile financiare. Cu dragostea stai ceva mai bine decât în mod obişnuit, asta nu înseamnă că pe total stai excelent. Prietenii îţi sunt aproape ca întotdeauna, considerându-te pe undeva şeful local, leul conducător. Vorbe şi bârfe, dar nu trebuie să le dai mare importanţă. Mici probleme cu sănătatea, care, însă se vor rezolva repede, dar mai bine măsoară-ţi tensiunea arteriala. Stai puţin, fumează o ţigare (una singură) la o cafea bună şi gândeşte-te – gândeşte-te la tine…

FECIOARA    Cu Mercur bine aspectat, conjunctura te avantajeză ca să fii convingător. Azi poţi să obţii ceva important de la o persoană din anturaj, dacă reuşeşti să aduci suficiente argumente logice! Poate fi şi o periodă de meditatie şi acumulări. O serie de evenimente te vor obliga la o analiză  aprofundată. Noi evenimente sau propuneri vor face perioada interesantă. Nu trebuie să neglijezi propriul confort nervos – o activitate prea tumultoasă  face să nu obţi rezultatul dorit. Invata sa te relaxezi sa te odihnesti, sa-ti „incarci bateriile”. Inconjoara-te de lucruri frumoase si de oameni placuti. Confortul spiritual este cheia succesului tau. O problemă personală îşi poate găsi rezolvarea, de asemenea, dar trebuie să dai dovadă de discreţie. Poziţiile planetelor şi a indicatorilor astrologici îţi indică o vreme bună pentru rezolvarea cu succes a unor probleme financiare.

BALANŢA   Un Geamăn sau un Leu, sau alte persoane din semne de aer şi foc te pot ajuta astăzi. Este bine să nu te bazezi prea mult pe nativii născuţi în semne de apă şi mai ales pe cei de pământ. O veste, in a doua parte a intervalului, iti  face mare plăcere.  Este indicat să dai mai multă atenţie problemelor de familie, ale anturajului apropiat. Nu discuta în contradictoriu cu cei dragi, vei constata că sunt bine intenţionaţi. Mercur iti aduce o oportunitate neşteptată. Nu te grăbi, dar nici nu refuza! O atitudine inteligentă poate aduce mai multe informaţii la suprafaţă, aşa încât decizia ta să fie justă.

SCORPION   Conjunctura îţi ese favorabilă. Mai ales dimineaţa, când se pare că ai capul limpede şi eşti gata să iei hotărâri inspirate. Atenţia ta se îndreaptă către o situaţie mai veche, importantă. Se apropie un termen, un prag, si vei avea nevoie de toate resursele tale. Te simti mai tot timpul obosit si plictisit. Mâncarea naturală (evită alimentele ce provin din plante mutate genetic), vitaminele cu minerale şi sucuri naturale din fructe la care se poat adăuga ceiuri din plante româneşti te ajută să treci de această perioadă cu vitalitatea mai scăzută. dorinţele tale bune se pot realiza, în sfârşit. Nimic din ce a fost nu mai este! Dar amintirea lucrurilor bine făcute şi a trăirilor puternice nu te părăseşte. Ai un prilej sa refaci miracolul.

SĂGETĂTOR    Poate că este ziua ta de naştere, sau onomastica! Fă cinste tuturor, iar dacă nu este ziua ta, ia parte cu entuziasm la sărbătorirea de Sf. Nicolae. Bucuriile şi distracţiile sunt aşa de rare! Transforma “încăpăţânarea” ta proverbială în tenacitate şi termină proiectele pe care le-ai început. Fii pragmatic. Analizează cu atenţie şi dă curs deciziilor profitabile. Sufletul tău bun te împinge spre compromisuri. Este şi aşa bine, fii generos cu cine merită.  Dimineaţa ai o problema cu o factură. Cel mai probabil nu ai bani să o achiţi. Nici o problemă, pune-o lângă celelalte neachitate pentru că “Necinstit nu este cel care este sărac ci cel care cere prea mult” – spune o vorbă veche.

CAPRICORN  Astăzi ai un fel de îndemânare în a spune lucruri cum trebuie, exact cui trebuie. Comunicarea nu este punctual tău forte, dar azi eşti inspirat. Poate pentru că Sf. Nicolae te protejează! Lasă totul în urma ta spune Pluton, maestrul regenerării, prezent la tine în zodie cam o generaţie, începe să trăieşti cu adevărat şi transformă-ţi pasiunea în profesie. Pentru că tu nu poţi să faci ceva dacă nu-ţi place cu adevărat. Nevoia imperioasă să fii în armonie cu anturajul, cu mediul, cu lumea te conduce către concluzia că totul are o legătură şi că vrei să faci parte din ceva important şi permanent. Indrazneste si vei reuşi!

VĂRSĂTOR    Ideile tale pot fi de mare folos azi, uneori viziunea ta, imaginaţia, aduce succes. O zi de sărbătoare, plăcută şi interesantă. Seară deosebită în compania celor dragi, poate la un spectacol. Trebui să-ţi temperezi gama simţămintelor pentru că eşti într-o perioadă de hipersensibilitate. Lasă orice decizie privind locul de muncă pentru săptămâna viitoare. Relaţiile de familie se ameliorează lent, dar sigur, pentru cei care au avut o oarecare “răceală” în sentimente. Este  o perioadă de timp propice pentru planuri de viitor, pentru sărbătorile Crăciunului şi ale Anului Nou. O veste bună va fi urmată de una şi mai buna, fără să fie din acelasi domeniu.

PEŞTI  Îţi plac sărbătorile şi zâmbeşti cu tot sufletul la gândul că se apropie Crăciunul. Azi participi cu multă veselie şi implicare la petrecerea organizată de o alianţă de Nicolae şi Nicolete. Simţi un oarecare grad de exaltare în preajma sărbătorilor religioase. Dacă vrei să găseşti o căsuţă şic, sau un apartament pe cinste, acum este momentul. Esti avantajat in tot ce tine de afaceri imobiliare sau de speculatii cu terenuri. Pe total, ziua este o perioadă pentru reflecţii calme şi meditaţii liniştite şi puţină distracţie în mijlocul acestei… activităţi susţinute. Nu este o perioada foarte favorabila calatoriilor sau schimbarilor majore. Este un timp de reincarcare a bateriilor, in care confortul şi  modul de viaţă românesc iti fac bine şi te fac să priveşti viitorul cu speranţă.