Green Hours 22 Jazz Café, Librăria Humanitas şi GDS nu-şi schimbă locul.
Sediul din Calea Victoriei, nr. 120, rămâne în folosinţ a Grupului pentru Dialog Social (GDS), după ce Camera Deputaţilor a aprobat ieri, cu 226 voturi „pentru“, 17 „împotrivă“ şi 3 abţineri, solicitarea de reexaminare asupra unui act normativ de modificare a Legii tineretului, făcută de preşedintele Traian Băsescu.
Dacă la sfârşitul lunii ianuarie Senatul a respins această cerere, forul decizional în cazul acestei situaţii a fost Camera Deputaţilor, care a aprobat HG nr. 1606/2004.
În trecut, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a asigurat de mai multe ori GDS de sprijinul său în păstrarea sediului în care funcţionează de la începutul anilor ’90.
Însă, după cum spune preşedintele Grupului, Radu Filipescu, „domnu’ Olteanu una a spus, alta a votat“. „Acum sperăm, avem promisiuni şi acum ne-a dat şi Bogdan Olteanu un răspuns în această problemă“, completează Filipescu.
Mavrodin a dispărut cu banii UTC-ului
Din 2006, sediul din Calea Victoriei a fost motiv de dispută în parlament, între două Fundaţii Naţionale pentru Tineret - una din Constanţa, patronată de Nicolae Mavrodin, şi alta din Bucureşti - reprezentată de Iulian Dascălu -, şi Grupul pentru Dialog Social. Tot de atunci, Teatrul Luni, Green Hours 22 Jazz Café, Librăria Humanitas şi „Revista 22“ au funcţionat sub asediu, ca formă de protest în faţa nedreptăţii care li se făcea.
„Sediul din Calea Victoriei n-a fost niciodată al UTC-ului. Ei l-au primit doar în folosinţă de la Ministerul Culturii. Deci, aceste Fundaţii pentru Tineret, care acuma s-au reunit în Consiliul Naţional al Fundaţiilor pentru Tineret, n-au de ce să-l revendice. Nu există un titlu de proprietate pe clădirea asta. Plus că acum, din câte am înţeles, FNT-ul din Bucureş ti se luptă cu ăla din Constanţa să ia banii înapoi. S-ar părea că Mavrodin a luat banii din conturile fostului UTC, iar sumele vehiculate sunt undeva în jurul a două milioane de dolari. Iar acum Mavrodin a dispărut, de nu-l găseşte nici avocata să-şi rezilieze contractul“, detaliază Filipescu datele problemei.
Distracţie în continuare, la liber
Chiar dacă lucrurile par rezolvate pentru GDS, Radu Filipescu spune că nu e chiar aşa. Consiliul Naţional al Fundaţiilor pentru Tineret mai are în mânecă două legi care ar viza sediul din Calea Victoriei, chiar dacă nu explicit. În vara anului trecut, Nicolae Mavrodin făcea o conferinţă de presă în care prezenta activităţile de până atunci ale FNT-ului condus de el, făcea planuri de activitate pe viitor.
De atunci însă nu s-a mai întâmplat nimic. Ba mai mult, Mavrodin nu mai e de găsit.
Voicu Rădescu, directorul Teatrului Luni, spune că el nu speră decât ca lucrurile să rămână aşa. „Din acest moment, Teatrul Luni e liber. Şi aşteptăm în continuare tinerii aici. Până în 2014, dacă GDS-ul continuă colaborarea cu noi“, încheie, zâmbind, Rădescu.
FILE DE POVESTE
Legea pentru tineret, istorie veche
Scandalul cu sediul din Calea Victoriei 120 a început odată cu Legea tineretului, prin care toate bunurile şi fondurile administrate de fosta Uniune a Tineretului Comunist (UTC) au trecut în posesia Fundaţiei Naţionale pentru Tineret. În anexa acestei legi era trecut şi sediul GDS. Deşi membrii GDS spun că imobilul nu a fost niciodată al UTC-ului, ci doar folosit din când în când de Nicuşor Ceauşescu, care-l primise „împrumut“ de la Ministerul Culturii. Apoi, în 1990, sediul a fost dat în folosinţă gratuită Grupului pentru Dialog Social. În 2004, contractul a fost reînnoit pe încă zece ani. Apoi, în 2006, Fundaţia Naţională pentru Tineret a revendicat clădirea, iar Camera Deputaţilor a votat legea.
Preşedintele Traian Băsescu a făcut însă o cerere de reexaminare, care a fost aprobată ieri de către deputaţi. De asemenea, imobilul a fost declarat de utilitate publică, iar deputaţii sunt nevoiţi să găsească o soluţie pentru proaspăt înfiinţatul Consiliu al Fundaţiilor pentru Tineret. Şi, de asemenea, să caute o rezolvare pentru problema banilor din conturile UTC, despre care nu se ştie nici câţi erau, nici unde sunt şi nici cui revin de fapt.