Teatrul de Vară Mamaia, distrus de corupție și conflicte politice, modernizat în stil vintage

Teatrul de Vară Mamaia, distrus de corupție și conflicte politice, modernizat în stil vintage

Cea mai cunoscută scenă estivală de pe litoral, Teatrul de Vară Mamaia, a trecut, în cei aproape 60 de ani de existență, de la grandoarea și eleganța Festivalului de Muzică Ușoară din primele ediții, la decăderea și degradarea fizică în care a ajuns din cauza autorităților centrale și locale pentru care actul cultural artistic este un concept necunoscut.

Ajuns o ruină, năpădită de bălării, plină de gunoaie și mucegai, după ce a fost plimbat de la Consiliul Județean la Primăria Constanța și înapoi la CJC, Teatrul de Vară Mamaia a fost lăsat de izbeliște, uitat de autorități. Numele edificiului este însă legat ombilical de Festivalul de Muzică Ușoară de la Mamaia, eveniment de tradiție, care i-a dus faima. Prima ediție a festivalului a avut loc in luna august a anului 1963 într-un teatru de vară ultramodern pentru acea perioadă.

Pe lângă tradiționalul festival, vară de vară, aici, turiștii și constănțenii stăteau la cozi uriașe pentru a prinde un loc la spectacole de teatru, de revistă, operă sau operetă, concerte, evenimente artistice de clasă. După ce județul Constanța a încăput pe mâna unor iubitori ai evenimentelor artistice de calitatea îndoielnică, puși pe căpătuială, până și Festivalul de la Mamaia s-a transformat într-un spectacol subțire, improvizat.

Ediția din 2012 i-a pus capăt, festivalul organizat de Consiliul Județean Constanța, condus de Nicușor Constantinescu, avându-l consilier cultural pe Cristian Zgabercea a devenit istorie. L-au distrus. Prin constituire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală, conflict de interese, abuz în serviciu. Sunt capete de acuzare probate de DNA, cei doi fiind trimiși în judecată pentru fapte de corupție, care ar fi dus la prejudicierea bugetului cu suma totală de 8 milioane de euro, una dintre fapte privind și organizarea festivalului de la Mamaia.

„Constantinescu Nicușor, împreună cu inculpații Zgabercea Cristian, Oproiu Carmen Florentina și Fundația Fantasio, a constituit, în 2012, un grup infracțional pentru comiterea mai multor infracțiuni îndreptate împotriva patrimoniului județului Constanța. Inculpatul Zgabercea Cristian a disimulat realitatea prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor pentru veniturile plătite din fonduri publice pe baza unor contracte , întocmite fictiv cu ocazia organizării a două festivaluri de muzică”, arăta DNA.

Ne puteți urmări și pe Google News