“Miturile Cetății", festival internațional de teatru antic, pe litoral

“Miturile Cetății", festival internațional de teatru antic, pe litoral

Peste 250 actori din 20 de trupe teatrale din țară și străinătate participă, la Constanța, în perioada 19-27 iunie, la singura manifestare artistică din România dedicată teatrului antic, festivalul “Miturile Cetății”. Multe dintre spectacolele se vor desfășura în spații neconvenționale, Piața Ovidiu, intrarea în portul Constanța, Muzeul de Arheologie, Edificiul Roman cu Mozaic.

Ajuns la cea de-a doua ediție, evenimentul cultural este organizat de Teatrul de Stat Constanța, sub egida Consiliului Judetean care a alocat 800.000 de lei pentru organizare. Această ediție durează 9 zile, ultimele trei fiind dedicate poetului Ovidius de la cărei moarte se împlinesc 2000 de ani. Festivalul de încheie în 27 iunie, aproape de Cazino, pe platoul de lângă intrarea în portul Constanța, cu “Metamorfoze”, după Ovidius, în regia lui Silviu Purcărete, cu actorii Teatrului Național Radu Stanca, Sibiu.

“Este un fapt dovedit că în Dobrogea, la Pontul Euxin, se juca teatru încă de acum două milenii. Dovada este pe frontispiciul festivalului, această mască teatrală și altele similare erau folosite  și ca ornamente în casele oamenilor, fiind descoperite în anii 60, la Mangalia, în ruinele unui antic atelier de ceramică”, a declarat directorul Teatrului de Stat Constanta, actrița Dana Dumitrescu. La Festivalul International de Teatru „Miturile Cetății” 2017 vor participa 20 de trupe din România, Italia, Franța, Bulgaria, Coreea de Sud, SUA, Serbia si Republica Moldova.

Noutatea ediției din acest an este că Festivalul se va desfașura în spatii tradiționale precum  Teatrul de Stat Constanța, Teatrul pentru Copii și Tineret ”Călutul de Mare”, dar și în locații neconventionale: Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, Edificiul Roman cu Mozaic,  în Piața Ovidiu și în parcarea din vecinătatea porții 1 a portului Constanța. Selectionerul festivalului, Doru Mareș,  unul dintre cei mai apreciați critici de teatru din România, a explicat că festivalul de la Constanța începe deja să funcționeze ca un motor pentru trupele din țară, care încep să producă spectacole de teatru antic. Potrivit secretarului literal al Teatrului de Stat Constanța, Anaid Tavitian, pe parcursul celor nouă zile de festival vor avea loc și lansări de carte, conferințe și colocvii.