Acţiunile promise angajaţilor ar putea fi vândute la valoarea de piaţă, iar dacă aceştia nu vor fi interesaţi, statul le va tranzacţiona pe Bursă.
Oficialii AVAS susţin că există posibilitatea ca acţiunile destinate salariaţilor Petrom (un pachet de 8%) să fie vândute acestora la valoarea de piaţă, iar dacă nu sunt destui angajaţi interesaţi, pachetul rămas să fie vândut pe Bursă. Deşi subiectul vânzării către salariaţii Petrom a 8% din acţiunile deţinute de stat la compania petrolieră ar trebui să se clarifice, de vreme ce actul normativ care promovează această vânzare este în faza finală de întocmire, încă nu se ştie cine vor fi salariaţii care vor putea să cumpere acţiuni ale companiei. 2008 este anul tranzacţiei AVAS a publicat pe site-ul instituţiei, în luna iunie, un proiect de hotărâre de guvern care viza vânzarea unui pachet de până la 8% din acţiunile Petrom către salariaţii companiei.
Constantin Botez, vicepreşedintele AVAS, ne-a spus că „instituţia este în fază finală de întocmire a actului legislativ, după care va cere puncte de vedere de la ministerele implicate şi îl vom promova în guvern“.
Botez crede că actul va fi promovat până la finele anului, iar la începutul anului viitor se vor putea cumpăra acţiunile. Vicepreşedintele AVAS a înaintat varianta ca valoarea la care se vor vinde acţiunile să nu fie cea la care OMV le-a cumpărat de la Petrom în 2004 (5,25 cenţi pe acţiune), ci valoarea de piaţă a acţiunilor. Ieri, valoarea unei acţiuni Petrom era de 16 eurocenţi.
„După părerea mea, valoarea de piaţă este cea corectă“, spune Botez. Cu toate acestea, Ordonanţa de Guvern din 14 august 2003 (devenită lege în decembrie, acelaşi an) prevede că salariaţii pot să achiziţioneze acţiuni la acelaşi preţ cu care s-au vândut în procesul de privatizare.
Reprezentanţi din conducerea sindicatului Petrom ne-au spus că, dacă se doreşte această variantă, trebuie modificată legea de privatizare a Petrom, din 2004. Acţionari necunoscuţi Cei la care vor ajunge acţiunile din pachetul de 8% destinat iniţial, conform legii, salariaţilor au rămas momentan necunoscuţi. „Noi avem în continuare neclaritatea care este categoria de salariaţi care să beneficieze. Am discutat inclusiv cu pensionarii Petrom, care la momentul privatizării aveau dreptul şi care acum au o situaţie incertă“, ne-a spus Constantin Botez.
Vicepreşedintele AVAS a adăugat că nu crede că toţi salariaţii Petrom vor avea bani să cumpere acţiuni. „Dacă acţiunile nu vor fi atractive pentru salariaţi, vom proceda cu acest pachet aşa cum facem cu orice pachet minoritar: îl vindem pe Bursă“, spune Botez, amintind că Petrom nu are drept de preempţiune pe aceste acţiuni. CONTROVERSE Interesele din spatele acţiunilor Au existat două variante privind salariaţii care pot cumpăra acţiuni: vor beneficia de acţiuni doar cei care erau salariaţi Petrom la momentul privatizării (14 decembrie 2004) sau beneficiază toţi salariaţii din perioada 1997-2004, când compania avea statul acţionar majoritar.
În prima variantă ar beneficia 50.000 de salariaţi, iar în a doua variantă, circa 90.000, din care 20.000 de salariaţi ai Petromservice (companie care asigură întreţinerea Petrom şi care a fost preluată de Petrom luna trecută - n.r.). Petrom avea în iunie 2007 aproximativ 30.000 de salariaţi.
„Probabil, consiliul legislativ ne va lumina în ce priveşte categoria de salariaţi care vor beneficia de posibilitatea cumpărării acţiunilor“, ne-a spus Constantin Botez.
Vicepreşedintele AVAS a adăugat: „Vrem ca salariatul să beneficieze de acele acţiuni şi să nu fie alte interese în spatele lui“. Statul doreşte o vânzare directă a acţiunilor, şi nu prin intermediul sindicatului, condus de Liviu Luca, omul de afaceri care patronează şi Petromservice. Numele lui Liviu Luca este deseori asociat cu al partenerului acestuia de afaceri - Sorin Ovidiu Vîntu.