A fost stabili termenul până la care se achită taxele pentru grupele cu program prelungit

A fost stabili termenul până la care se achită taxele pentru grupele cu program prelungit Sursa foto: Arhiva EVZ

Primăria Chișinău a stabilit taxele lunare pentru grupele cu program prelungit în instituțiile de învățământ primar și secundar, precum și termenul până la care părinții trebuie să achite acești bani.

Taxele pe care le vor plăti părinții care și-au înscris copiii în grupele cu program prelungit au fost stabilite. Potrivit comisiei pentru situații excepționale a municipiului Chișinău, aceste grupe vor activa în baza Regulamentului provizoriu, care prevede costuri lunare de 360 de lei pentru activitatea programului prelungit de 3 ore și 690 de lei pentru programul prelungit de 6 ore.

Formula a fost stabilită de un grup de lucru, format din directori de școli, contabili, juriști și reprezentanți ai municipalității, a anunțat șeful Direcției Educație din municipiul Chișinău, Andrei Pavaloi.

Primăria Chișinău va finanța doar grupele și masa pentru circa 6.000 de copii din familii social vulnerabile. Restul părinților, care își vor înscrie copiii la ore suplimentare, vor achita sume unice, în baza unui bon de plată, potrivit tv8.md.

Ne puteți urmări și pe Google News
Școlile, elevi, profesori

Sursa foto: Arhiva EVZ

„Primăria a abrogat ordinele de finanțare, nicidecum sistarea acestora. Am transmis dreptul de activitate către instituțiile de învățământ, care urmau să decidă asupra activităților care vor fi făcute în cadrul instituțiilor cu elevii din clasele primare”, a spus Pavaloi, citat de tv8.md.

Cum justifică Primăria Chișinău taxele plătite de părinți

Potrivit șefului Direcției Educație, și până acum, unii părinți achitau de la 300 la 1.200 de lei pentru mai multe ore de program prelungit. În acest context, municipalitatea a decis să legalizeze plățile neformale.

„Ca urmare a activității grupului de lucru, am constatat mai multe situații, de exemplu conform circularei inițiale și a unei formule inițiale, prețul pentru a presta servicii, prețul pentru activitatea grupelor cu program prelungit era diferit în fiecare instituție, a apărut necesitatea de a uniformiza această sumă.

Și până la Anul Nou, din cele 1.040 de grupe care au activat, practic 93% erau grupe de 3 ore, iar după părinții achitau neformal pentru a continua activitatea la grupă, iar plățile respective constituiau de la 300 la 1.200 de lei lunar, care erau în afara bugetului instituției, cu toate că am întreprins mai multe măsuri anterior și am rugat unii dintre părinți să ne dea lucruri concrete, clare sau declarații cu referire la acest subiect, absolut toată lumea a refuzat și constatările de fapt erau că nu se colectează anumite plăți neformale”, a explicat Andrei Pavaloi.

Termenul până la care se achită taxele

Termenul de achitare a taxelor pentru serviciile prestate cu plată se va efectua până la data de 15 a fiecărei luni, conform bonului de plată. Resursele financiare colectate de la părinții elevilor și cele acumulate din alte surse legale se gestionează doar prin contul Trezorerial al instituției de învățământ.

În total, aproape 39.000 de elevi sunt înscriși în clasele primare, în municipiul Chișinău. La sfârșitul anului trecut, grupele cu program prelungit, finanțate din bugetul Primăriei Chișinău, erau frecventate de circa 30.000 de elevi, potrivit lui Andrei Pavaloi.

Primarul Ion Ceban se plânge că nu are bani. Ministrul Educației îl contrazice

Primarul Ion Ceban se plângea că nu îi ajung bani pentru a asigura activitatea grupelor cu program prelungit, însă ministrul Educației, Dan Perciun, l-a acuzat de gestionarea proastă a bugetului municipal și a suținut că orele de după program ale elevilor au fost dintotdeauna achitate din bugetul municipal. Mai mult, Dan Perciun a acuzat autoritățile municipale că politizează sistemul educațional.

Ion Ceban

Ion Ceban / Sursa foto: Facebook/Ion Ceban

Potrivit ministrului Educației, bugetul planificat repartizat pentru școli și grădinițe pe anul 2024 s-a majorat cu 86 de milioane față de 2023, de la 13.007 miliarde la 13.093 miliarde. „Adițional încă un miliard stă în rezervă în buget pe linia Ministerului Finanțelor pentru acoperirea creșterilor salariale de 15% aplicabile de la 1 ianuarie. Deci avem un buget planificat cu peste un miliard de lei mai mare pentru educație în 2024 decât în 2023 și acesta ca de obicei va mai fi și majorat la rectificare”, a punctat Dan Perciun.

Pe 3 ianuarie, Ministerul Finanțelor a venit cu o reacție, menționând că de fapt bugetul municipal Chișinău pentru 2024 s-a majorat, față de cel din 2023.