Taxe suplimentare. Ce măsuri vor fi impuse pentru români în sistemul de sănătate. Vor intra în vigoare de la 1 iulie

Taxe suplimentare. Ce măsuri vor fi impuse pentru români în sistemul de sănătate. Vor intra în vigoare de la 1 iulie

Noi prevederi legale cu privire la sistemul de sănătate, aprobate sâmbătă de Executiv, vor intra în vigoare de la 1 iulie.

Guvernul a aprobat, sâmbătă, o hotărâre care stabilește implementarea a noi contribuții din partea pacienților care se tratează la spitalele private. Executivul a mai stabilit creșterea numărului de consultații medicale la domiciliul pacientului, precum și continuarea consultărilor la distanță pentru pacienții cu afecțiuni cronice de sănătate.

O nouă serie de prevederi legale va intra în vigoare de la 1 iulie, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Taxe suplimentare la spitalele private

Conform unui comunicat publicat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Executivul a stabilit ca pacienții români care se tratează în unitățile medicale private să plătească taxe suplimentare. "Spitalele private aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate pot percepe o contribuție personală de la pacienții care optează să acceseze servicii de spitalizare în aceste unități", a comunicat sursa citată.

Noi reglementări menită să protejeze "drepturile pacienţilor şi să le ofere predictibilitate" asupra costurilor au fost stabilite de autorități, după cum urmează: "consimţământul exprimat în scris al asiguratului sau reprezentantului legal al acestuia cu privire la serviciile spitaliceşti medicale şi nemedicale pe care urmează să le primească de la furnizorii privaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate şi costurile asociate acestora; devizul estimativ înaintat pacientului la prezentarea acestuia la furnizor, cu valabilitatea de 5 zile lucrătoare de la data înmânării acestuia pacientului. Documentul va cuprinde costurile medicale directe estimate pentru rezolvarea cazului şi costurile serviciilor suplimentare estimate (medicale şi nemedicale); decontul eliberat la externare".

Crește numărul consultațiilor la domiciliu

De asemenea, Guvernul a mai stabilit creșterea numărului de consultații la domiciliu. Medicul de familie va realiza astfel, mai multe consultări la locuința pacientului. De la data de 1 iulie, se va deconta câte o consultație la domiciliu pe lună, iar vizate sunt toate tipurile de afecțiuni cronice de sănătate.

În cazul femeilor externate de la maternitate se va introduce o nouă consultație la domiciliu la patru săptămâni de la momentul nașterii. Ședința suplimentează consultația stabilită pentru pacientă la momentul externării sale.

Pacienții cu afecțiuni cronice vor fi consultați la distanță

Pacienții care suferă de afecțiuni cronice de sănătate vor putea beneficia, în continuare, de consultații oferite la distanță de medicii de familie. "Având în vedere efectele pe termen lung constatate la pacienţi după infecţia cu virusul SARS CoV-2, în special la nivel pulmonar şi cardiac, medicii specialişti cardiologi şi pneumologi vor putea recomanda acestora servicii conexe actului medical furnizate de fizioterapeuţi, precum şi de psihologi în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie", se arată în comunicat.

"Este necesar un acces mai bun la serviciile medicale de care pacienţii au nevoie, iar acest Contract-cadru este un prim pas. În foarte scurt timp vom demara consultările pe următorul proiect de Contract-cadru, astfel încât să putem lua în calcul şi analiza, împreună cu toţi partenerii, măsuri mai substanţiale în sistemul de sănătate pentru anii următori", a declarat Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS.

Ne puteți urmări și pe Google News