Taxa pe lux se amână. Guvernul nu se grăbește să le ia banii bogaților

Taxa pe lux se amână. Guvernul nu se grăbește să le ia banii bogațilorTaxa pe lux Sursa foto: Dreamstime

Taxa pe lux, care trebuia plătită pentru imobilele de locuit și mașinile scumpe, se amână. Termenul scadent pentru plata impozitului a fost stabilit, prin act normativ, pentru 30 septembrie,

 

Guvernul a adoptat hotărârea prin care impozitul special, ce urma să fie plătit de proprietarii de imobile și mașini scumpe, a fost amânat. Termenul stabilit prin legea inițială, de 30 aprilie, a fost dus până la finalul lunii septembrie. Practic, contribuabilii vizați vor avea timp să se achite de obligații până a doua zi după alegerile prezidențiale.

Taxa pe lux pentru imobile și mașini

Impozitul special a fost introdus de Guvernul condus de Marcel Ciolacu, în urmă cu un an, prin legile austerității. Conform reglementărilor stabilite prin lege taxa pe lux se aplică pentru:

  • persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/ proprietate comună clădiri rezidențiale, dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 de lei (aproximativ 500.000 de euro);
  • persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/ înregistrate a căror valoare de achiziție depășește 375.000 de lei (aproximativ 75.000 de euro). Taxa e lux se datorează pe o perioadă de cinci ani, începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de cinci ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.

În cazul locuințelor, taxa pe lux se calculează prin aplicarea cotei de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea proprietății și plafonul de 500.000 euro. În cazul autoturismelor, se aplică cota de 0.3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție a autoturismului și plafonul neimpozabil 75.000 euro.

Marcel Boloș, despre salarii și taxe pe 2024

Marcel Boloș Sursa Foto.: Facebook, Marcel Boloș

Marcel Boloș amână impozitul special

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că Guvernul a adoptat actul normativ care amână taxa pe lux. Impozitul de 0,3% trebuia plătit până la 30 aprilie, însă plata a fost amânată până pe 30 septembrie. Ministrul a justificat măsura arătând că sistemul informatic nu permite accesul la informații privind valoarea impozabilă a marilor proprietăți. Până la 30 septembrie, ar urma să se introducă o astfel de funcționalitate.

„Cea de-a treia categorie de măsuri este cea referitoare la marile proprietăţi, marile averi, a căror termen scadent era pentru data de 30 aprilie, am amânat şi s-a aprobat amânarea acestui termen până la data de 30 septembrie, pentru ca sistemul informaţional referitor la marile proprietăţi să poată să permită accesul la informaţii privind valoarea impozabilă a clădirilor”, a afirmat Marcel Boloş.

Ministrul Boloș a mai spus că pentru clădirile mai scumpe de 2,5 milioane lei şi mijloacele de transport cu o valoare de peste de 375.000 lei, impozitul de 0,3% avea scadența pe 30 aprilie. Autoritățile au decis amânarea aplicării legii pentru a putea avea acces la informații cu privire la aceste valori.

codul fiscal reglementează declarațiile pentru impozitul pe profit

ANAF. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Taxa pe lux reglementată de Guvern

Contribuabilii vor completa o declarație privind impozitul special pe clădiri și mașini, datorat. Modelul declaraţiei privind taxa pe lux va fi stabilit prin ordin al preşedintelui ANAF. De asemenea, Guvernul a prevăzut că prin acest document va fi stabilită și procedura de punere în aplicare a prevederilor din Codul Fiscal.

Ordinul va fi emis în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a OUG aflată acum în stadiul de proiect.

Taxa pe lux se plăteşte, conform reglementărilor stabilite de Guvernul României, la bugetul de stat.