Taxa pe avere a lui Oprea a picat în Senat

Taxa pe avere a lui Oprea a picat în Senat

Planul UNPR de a pune o taxă de solidaritate de 1% pe iahturi, avioane, case şi maşini scumpe sau pe avereile ce depăşesc în total 450.000 de euro s-a împiedicat azi, la primul vot, în Senat. Dezbaterea a adus însă un nou pretext pentru ironizarea sau chiar punerea la zid a guvernului, PSD încercând chiar să-i tragă preşul de sub picioare lui Gabriel Oprea propunând majorarea taxei la 10%.

Plusarea la 10% venită din partea PSD-iştilor i-a luat prin surprindere până şi pe UNPR-iştii care au iniţiat legea. "Cred că putem fi de acord cu amendamentul cu o precizare: cine doreşte poate să plătească până la 10%", a dat-o, suspicios, la mijloc liderul grupului independenţilor UNPR-işti, fostul PSD-ist Şerban Mihăilescu. Liberalii au fost însă împotriva oricărei taxe, fie de 1%, fie de 10%. "Măsura nu e una justă. Aş vrea să întreb stimatul guvern care o susţine a analizat câte persoane vor fi necesare să stabilească valoarea reală a tuturor automobilelor, bărcilor lipovenilor, cărucioarelor, dricurilor din România?", i-a ironizat liberalul Varujan Vosganian taxa lui Oprea, contestând vehement "ideea extrem de periculoasă a sancţionării prin lege a celor care au dobândit o avere prin muncă". După mai bine de jumătate de oră de dezbateri, legea a picat însă la vot, atât în varianta PSD, cât şi în cea a UNPR, raportul de respingere fiind adoptat cu 53 la 44. Cum la Camera Deputaţilor, decizională în acest caz, puterea are însă o majoritate confortabilă, taxa are mari şanse să ajungă lege.

Proiectul independenţilor lui Oprea prevede instituirea unei taxe de solidaritate de 1% pe averile estimate la peste 450.000 de euro sau de 0,5% pe casele şi terenurile care depăşesc 300.000 de euro ori pe maşinile evaluate la peste 50.000 de euro. Taxa ar urma să fie valabilă trei ani.

Ne puteți urmări și pe Google News