"Taxa de şcolarizare a crescut după admitere"
- Marian Păv ăla şc
- 27 septembrie 2011, 23:54
O studentă reclamă faptul că Universitatea "Petre Andrei" a majorat, după admitere, taxa de şcolarizare cu 50%. Practica este ilegală, spun autorităţile.
Cuantumul taxei anuale de şcolarizare reprezintă un criteriu important în selectarea facultăţii, mai ales în cazul tinerilor care nu au intrat pe locurile bugetate în facultăţile de stat. Ana Apetrei şi familia sa au ales să depună dosarul de admitere la Universitatea "Petre Andrei" din Iaşi, Facultatea de Drept, tocmai pentru că taxa era mai mică faţă de celelalte. "Pe tot parcursul verii, cât a fost publicat anunţul de înscriere la Facultatea de Drept, în dreptul taxei de şcolarizare în primul an de studii era trecută suma de 2.200 de lei vechi. Nicăieri nu se spunea că taxa ar fi doar una orientativă şi nu era aprobată de Senatul universităţii, motiv pentru care am şi ales să intru la această facultate. Asta şi pentru că la Universitatea «Al.I.Cuza» din Iaşi taxa era de 2.800 de lei. Prin urmare, era mai avantajos, din punct de vedere financiar, să intru la «Petre Andrei»", spune ea. Cu 50% mai mult În luna septembrie, Ana s-a dus să-şi achite prima tranşă din taxa de şcolarizare. Atunci a avut o surpriză: aceasta crescuse cu 50%. "Când m-am dus să plătesc taxa, mi s-a spus că abia acum s-a discutat în Senat şi că taxa este de fapt de 3.300 de lei, cu 1.100 de lei mai mare decât era iniţial. Mi se pare total incorect ce s-a făcut, pentru că, după admitere, nu mai am ce face. S-au terminat înscrierile la majoritatea universităţilor. Nu pot alege altceva. Toţi studenţii din anul I trebuie să plătească noua taxă", se plânge tânăra.
Majorarea taxei a fost motivată de contextul economic, susţin reprezentanţii universităţii. "Nu am mai modificat taxele de admitere de câţiva ani. Nu era sustenabilă o taxă mai mică, aşa că Senatul a decis să o majoreze la nivelul celorlalte facultăţi. Este dreptul nostru, pentru că este autonomie universitară", a spus, contactat telefonic de EVZ, rectorul Doru Tompea. La întrebarea "de ce s-a făcut modificarea după admitere?", rectorul a închis telefonul. Regulile nu se pot schimba Regulile nu se pot schimba în timpul jocului, spune Ion Ciucă, reprezentant al Ministerului Educaţiei. "Nu se pot schimba condiţiile admiterii. Nici taxele, nici datele, nici alţi termeni ai procesului de admitere nu pot fi schimbaţi după ce admiterea a început", a explicat Ion Ciucă. SPECIALIST O astfel de măsură nu este justă Mihai Titichi, expert şi avocat la Centrul European al Consumatorilor din România, spune că studenta ar trebui să înainteze o sesizare la Ministerul Educaţiei. "Consumatoarea ar trebui să facă o reclamaţie atât la comisariatul pentru protecţia consumatorilor, cât şi la Ministerul Educaţiei. Atât timp cât nu a fost informată dinainte că respectiva taxă de şcolarizare este una orientativă şi că aceasta se poate modifica după bunul plac al conducerii universităţii, consumatoarea nu ar trebui să fie obligată să plătească o sumă mai mare", a declarat expertul.