Taţii în vârstă riscă să aibă copii bolnăvicioşi

Taţii în vârstă riscă să aibă copii bolnăvicioşi

Bărbaţii care planifică să aibă urmaşi la vârste înaintate pot avea copii cu afecţiuni cardiace, care mor prematur.

Copiii ai căror taţi sunt în vârstă au un risc de două ori mai mare să moară până la vârsta adultă decât cei care au părinţi tineri, arată un amplu studiu danez, citat de publicaţ ia „Daily Mail“.

Rezultatele cercetării arată că bărbaţii care se hotărăsc să aibă copii la vârste înaintate riscă ca micuţii să moară în primul an de viaţă din cauza afecţiunilor cardiace. Studiul, realizat pe 100.000 de copii, este unul dintre cele mai ample de acest gen. Cercetările anterioare arată şi ele că numărul mare al cazurilor de autism, schizofrenie sau epilepsie este legat de vârsta înaintată a taţilor. Sunt şi specialişti, însă, care contrazic rezultatele studiului. Mulţi copii au murit în primul an de viaţă Nou-născuţii ai căror taţi au mai puţin de 30 de ani au şanse de două ori mai mari să supravie- ţuiască până la vârsta de 19 ani, potrivit noului studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Aarhus, Danemarca. Oamenii de ştiinţă i-au monitorizat pe cei 100.000 de copii în primii 18 ani de viaţă. De-a lungul acestei perioade, 831 dintre copii au murit, majoritatea în primul an de viaţă.

Cercetările ulterioare au descoperit o legătură între cauza morţii şi vârsta tatălui. Astfel, nou-născuţii cu taţi adolescenţi sau cu vârste mai mari de 45 de ani au un risc mai ridicat cu 88% să moară în primul an decât cei care provin din taţi care au între 25 şi 29 de ani, arată concluziile cercetării. Dacă în grupul taţilor adolescenţi cauza pentru decesul prematur al micuţilor putea fi şi statutul social al părinţilor sau vârsta mică a mamei, în grupul taţilor de peste 45 de ani, singurul factor comun de învinovăţit era vârsta înaintată a capului familiei. FAPT

Mamele în vârstă nasc copii cu malformaţii Studiile anterioare învinovăţesc nu numai vârsta înaintată a tatălui pentru problemele de sănătate ale micuţilor, ci şi pe cea a mamei. „Statistic vorbind, cu cât este mai în vârstă mama, cu atât probabilitatea de apariţie a malformaţiilor la copii este mai mare. Se ştie că o mamă la 35 de ani are o rezervă foliculară (un număr disponibil de ovule) de două ori mai mică decât o femeie la 20 de ani. De multe ori nu se fecundează ovulele de cea mai bună calitate“, explică Petre Brătilă, medic primar ginecolog la Spitalul Euroclinic din Capitală.

Ne puteți urmări și pe Google News