Tătaru anunță controale în spitale. Achizițiile publice vor fi luate la puricat!

Tătaru anunță controale în spitale. Achizițiile publice vor fi luate la puricat!

Respectarea drepturilor pacienților și achizițiile de echipamente și material sanitare vor face obiectul unor verificări, din partea Ministerului Sănătății, la direcțiile de sănătate publică și la spitale.

Inspectorii Corpului de Control din subordinea ministrului Nelu Tătaru vor face, în următoarea perioadă, mai multe verificări la direcțiile de sănătate publică și în spitale pentru a evalua modul în care sunt respectate drepturile pacienţilor la asigurarea tratamentului şi serviciilor medicale și achizițiile de  echipamente şi materiale sanitare.

Ministerul Sănătății a făcut acest anunț după o videoconferință cu reprezentanții direcțiilor de sănătate publică, în scopul pregătirii implementării legii carantinei şi izolării, care a intrat în vigoare marţi.

„Astăzi a intrat în vigoare legea carantinei şi a izolării, pe care trebuie să o punem în concordanţă cu legislaţia referitoare la SARS-CoV-2. Am avut discuţii cu direcţiile de sănătate publică despre modul de implementare a acestei legi, am răspuns la întrebări şi nelămuriri, urmând ca zilele următoare să avem şi ordinele de ministru şi hotărârile de guvern care să pună în aplicare această lege”, a declarat Nelu Tătaru.

În contextul creșterii numărului de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, ministrul Nelu Tătaru a solicitat direcţiilor de sănătate publică mai multă stricteţe şi acurateţe în desfăşurarea anchetelor epidemiologice.

„Începând de astăzi (n.r. - marţi), pentru fiecare caz confirmat, DSP are obligaţia să desemneze în maxim 2 ore un medic pentru demararea anchetei epidemiologice, care trebuie finalizată în maxim 12 ore. De asemenea, se va modifica şi modul de raportare, conform cu cerinţele noii legislaţii”, a precizat ministrul Sănătății.

Nelu Tătaru a atras atenția că centrele de testare vor avea obligația să lucreze probele din anchete epidemiologice, retestări ale persoanelor pozitive etc și să raporteze numărul de testelor noi efectuate, separate de numărul retestărilor.

Direcţiile de sănătate publică trebuie să emită decizii administrative pentru persoanele infectate care au refuzat internarea într-o unitate sanitară sau care au solicitat externarea din spital, înainte de a fi declarate vindecate. Toate aceste persoane vor fi izolate la domiciliu sau în spaţii speciale tampon sau vor fi internate în unităţi sanitare.

Ministerul Sănătăţii a finalizat deja formularele pentru deciziile administrative, urmând ca acestea să fie puse la dispoziția DSP-urilor.

Medicul Șerban Bubenek: „E mai bine acasă, izolat, decât în reanimare intubat”

Îngrijorare maximă la nivelul OMS. Explozie de îmbolnăviri cu COVID-19 în toată lumea

 

Ne puteți urmări și pe Google News