Ministrul Justiției, Tudorel Toader, informa, ieri, că propunerea lui pentru șefia DNA „este doamna procuror Adina Florea”, care, de fapt, este „domnișoara procuror.” Așa i se spune la Constanța. Adina Florea, care lucrează în sistem de 28 de ani, este procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, după ce a fost procuror general, apoi, până la 1 ianuarie 2018, procuror general adjunct.

 Înainte, a fost și prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța. S-a făcut remarcată prin instrumentarea mai multor dosare grele, de fraude economice, evaziune fiscală, spălare de bani, returnări ilegale de TVA, deturnare de fonduri. În 2010, Adina Florea a redeschis dosarul „Zvastica” în care Radu Mazăre, care a atacat-o, atunci, numind-o ironic „luptătoarea pentru dreptate, vajnica procuroare”, a fost cercetat după ce s-a dat în spectacol la Mamaia purtând o uniformă nazistă.

Dacă, ieri, la aflarea veștii, Adina Florea s-a declarat „onorată” de propunerea ministrului Justiției, au apărut și informații conform cărora, împreună cu alți procurori, ar fi cercetată chiar de DNA pentru săvârșirea mai multor infracțiuni. Urmărirea penală ar fi început în rem. Adina Florea susține că nu știe nimic despre dosar.

Alte voci au avansat teoria că propunerea ministrului Toader s-ar datora tatălui Adinei Florea care, de șase mandate, este consilier județean PSD și un prosper agricultor dobrogean. „Eu sunt un prăpădit de consilier județean. Ce putere am eu la centru? Ăia vorbesc prostii. De fapt, o să vadă lumea că este curată, este cinstită și că va face ordine acolo. Dar până atunci, dacă Iohannis nu vrea, nu știm”, a declarat Dumitru Florea pentru EVZ.

 

Proiectul care l-a convins pe Tudorel Toader

n proiectul de candidatură, procurorul Adina Florea susține că „un bilanț necosmetizat al activității DNA pune în lumină destule, dacă nu prea multe, abateri de la rigorile statului de drept.” Ea sugerează că procurorii, în special fosta conducere, au făcut suficiente greșeli cât să afecteze imaginea DNA: „Fie că vorbim despre activitățile desfășurate de către procurorii cu funcții de execuție, fie (mai grav) că ne raportăm la cei cu funcții de conducere, chiar la nivel de vârf, regăsim comportamente care s-au îndepărtat simțitor de la abordarea profesionistă, echilibrată, în contrast cu statutul profesiei noastre, iar uneori chiar în conflict cu legea”. Ea consideră că se impune o reformă în DNA și o evaluarea a activității procurorilor anticorupție.