Tatăl cu cei mai mulți copii din România. Are 400 și îi crește în satul cu cele mai multe biserici
- Marian Păv ăla şc
- 24 ianuarie 2015, 13:44
Localitatea Valea Plopului a fost cunoscută anul trecut pentru faptul că este satul cu cele mai multe biserici, erau 28 și se construia a 29-a. Nicolae Tanase, preotul paroh, este și tatăl cu cei mai mulți copiii
Are 400 de copii, dar știe numele doar la 300 dintre ei. Spune că nici nu și-a dat seama când cifra a sărit de la 300 la 400 și din acest motiv nu le mai știe numele la toți. În urmă cu 20 de ani, părintele din satul Valea Plopului, comuna prahoveană Posești, lansa proiectul "satului copiiilor fără părinți" și înființa asociația Pro Vita Valea Plopului. Practic, micuții care erau abandonați de părinți era aduși în Valea Plopului de Nicolae Tănase și devenea ca și copiii săi.
Preotul creşte în aşezământul din Valea Plopului sufletele abandonate, orfane şi tineri alungaţi din centrele instituţionalizate. S-au adunat peste 400 de copii. "Pentru noi toți este un tată", spune orice copil care este cazat în satul cu cele mai multe biserici.
Centrul social condus de părinte este situat la Valea Plopului şi la Valea Screzii. "Când erau 328, am cunoscut tot, inclusiv numele. De când am sărit de la 328 la 403, nu mai ştiu această diferenţă, pentru că am fost şi foarte ocupat, şi numărul e foarte mare", spune preotul, într-un reportaj al celor de la ProTV realizat în urmă cu trei ani.
Centrul social cuprinde aproape 20 de case, la fiecare etaj al unei clăduri fiind cazați cel puțin cinci orfani. "Sunt beneficiari de toate vârstele şi stările, fie copii în pântecele mamelor lor, fie bătrâni, fie fete care au părăsit orfelinatul la 18 ani, au venit şi au rămas la noi, fie mame cu probleme diverse, fie persoane fără adăpost. La noi se stă de la minus opt luni la plus 86 de ani. Nu fixăm o dată de plecare, pentru fixând o dată de plecare practic îl dai în stradă", spunea părintele Tănase pentru ProTV, care încearcă să le facă un rost, să cumpere pământ şi să-i ajute să îşi facă o casă pe cei care au depăşit vârsta de 18 ani.
Copiii pleacă în fiecare an la mare
Chiar dacă a ajutat mai mult ca oricine, Nicolae Tănase nu a avut parte numai de noroc. În urmă cu trei ani, a izbucnit un incendiu la Valea Plopului în care a ars cantina, depozitul de alimente și o sală de distracție pentru copii. Totul era nou. Nu s-a plâns și cu ajutorul celorlalți, Nicolae Tănase a construit totul din nou.
"Cea mai mare nevoie a lor este cea de adaptare... E foarte greu pentru un copil al străzii să se adapteze între aceste dealuri. E greu de înţeles fenomenul, preferă strada decât să rămână aici, fireşte făcând anumite lucruri. Să taie lemne, să facă curăţenie şi, nu mai vorbesc, să meargă la şcoală. Trebuie să înţeleagă unde se află, într-un teritoriu mai puţin agreabil, frumos, dar oarecum sălbatic. Trebuie să înţeleagă că la noi nu se fumează, după aceea nu se înjură şi se imită copiii din sat, adică se merge la aceeaşi şcoală şi la aceeaşi grădiniţă", spune părintele Tănase, care a turnat deja fundaţia unui after school în tabăra de copii de la Valea Screzii. Cu construcţia este însă mai greu, pentru că banii sunt puţini", mai explică preotul în reportajul celor de la ProTV.
Pagina site-ului asociației lui Nicolae Tănase este aici.