Evenimentul Zilei > Social > Tata – la scutece, mama – la serviciu
Tata – la scutece, mama – la serviciu

Tata – la scutece, mama – la serviciu

În familiile în care soţiile câştigă mai mult decât soţii, bărbaţii rămân acasă cu bebeluşul, iar femeile îşi văd de carieră.

În România, până la finalul anului trecut, 14% dintre persoanele aflate în concediu de creştere a copilului erau bărbaţi.
În multe cazuri, părinţii optează pentru această variantă din raţiuni financiare. "Soţia câştigă mai bine ca mine", admite Cornel Ioan, de 37 de ani, un tată aflat în această situaţie.
Cornel povesteşte că aventura a început cu un atac de panică, în ziua în care soţia l-a lăsat pentru prima dată singur cu micuţa Alessia.
"Mă uitam la Alessia, care tocmai se trezea şi începea să mârâie. Eram pregătit să sun după Anca, apoi mi-am zis că, orice ar fi, trebuie să mă descurc. I-am verificat scutecul, apoi i-am pregătit laptele şi am ieşit la plimbare. Sincer, când am văzut ce priviri admirative mi se aruncă, am ştiut că nu mi-am greşit deloc vocaţia", îşi aminteşte el.
Acum, totul e rutină: cei doi se plimbă prin parc, iar cât Alessia doarme la prânz el pune rufe la spălat şi pregăteşte cina. Cornel spune că îşi va relua activitatea abia când Alessia va merge la grădiniţă.
Lucrează ca optician, iar câştigul său lunar abia ajunge la 300 de euro pe lună. Soţia lui, în schimb, face bani cât pentru toată familia.
Cursuri online
Un tânăr tătic din Timişoara, Călin Iepure, a dezvoltat un site, www.cursdepuericultura.ro, unde viitorii tătici învaţă cum să aibă grijă de bebeluş: să-i schimbe scutecele, să-i facă baie, să-l îmbrace, să-l ţină în braţe, să-l hrănească cu biberonul.
Călin Iepure a iniţiat cursul de puericultură online după ce a participat şi el la astfel de lecţii. "Eu am ajuns la curs pentru că nu îmi imaginam că atunci când se va naşte Ştefan nu m-aş putea ocupa cum trebuie de el".
El îşi aminteşte, amuzat, cât de speriaţi erau tăticii de la curs: unora le era frică de plânsul copilului, alţii se temeau să-l ţină în braţe.
Absolvirea unui astfel de curs le dă taţilor dreptul la 10 zile suplimentare de concediu postnatal plătit, pe lângă cel legal de 5 zile, la care au dreptul cei care devin taţi.
Ca să înveţe să-şi îngrijească micuţii, taţii participă la cursuri, iar absolvirea lor le aduce şi zile de concediu
Citiţi şi:

  • PROIECT DE LEGE. Concediu de maternitate doi sau trei ani
  • Bărbaţii fug de concediul paternal

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.