Barbatul care este activ in cresterea copiilor are parte de o atmosfera mai relaxata acasa si de mai mult timp liber pe care il poate petrece doar cu sotia.
Exista cineva care nu se induioseaza la vederea unui cuplu care asteapta un copil? Cand ii vezi cum mangaie burtica proeminenta punand la cale planurile de viitor ale familiei?
Totul pare frumos si ambii parinti sunt entuziasmati atunci cand doar asteapta, dar dupa venirea pe lume a copilului, de cele mai multe ori, tatal face un pas inapoi si lasa grijile pe seama proaspetei mamici. Este un comportament gresit si studiile arata ca lucurile merg mult mai bine in familiile in care tatal se implica in cresterea copilului cat mai devreme, scrie revista canadiana „Today’s Parent”.
Implicarea incepe inca din timpul sarcinii
Primele luni de sarcina vin cu pofte, greturi si stari de rau ale viitoarelor mamici, care reusesc sa-i sperie pe barbati. Ulterior, acestea dispar, fiind inlocuite de nerabdarea femeilor de a naste cat mai repede.
Multi barbati se plang de faptul ca rolul lor protector este exploatat la maximum, mai ales atunci cand sunt sunati sa le cumpere cine stie ce fel de mancare care nu se gaseste sau care nici macar nu este inventat. Dupa nastere, mamicile rasufla usurate sperand ca de-acum pot imparti „sarcina”. De multe ori insa, proaspatul tata motiveaza ca ii este frica sa-i faca baie bebelusului, nu stie sa schimbe scutece si nici nu crede ca ar putea sa invete vreodata cum le lipesc benzile adezive si nu are rabdare sa se plimbe prin toata casa cu lingurita cu mancare, facand „avioane”.
Tatici in rol de mamici
Sarcinile parintilor pot fi impartite foarte bine, imediat dupa venirea de la maternitate. „Nu am stat acasa decat trei luni dupa nastere”, ne povesteste Emilia D., mamica unei fetite de un an si jumatate.
„Riscam sa-mi pierd serviciul si am un salariu mai mare decat al sotului, astfel incat cel care a jucat rolul de mamica a fost... taticul. Si acum mai invoca scuza „daca ar fi fost baietel m-as fi descurcat mai bine, dar cu fetita trebuie sa te porti altfel”, dar de fapt este un tata extraordinar”, explica Emilia.
Daca femeile au instinct matern innascut, barbatii trebuie sa-l dobandeasca prin experienta si practica. Trebuie sa se joace cu cei mici, sa le pregateasca mancarea, sa ii plimbe prin parc, sa le citeasca seara o poveste si sa stranga jucariile aruncate prin toata casa. Astfel toata familia este fericita, iar parintii au mai mult timp doar pentru ei.
Recomandari
Sa invete impreuna despre bebelus
„Tatii trebuie sa se implice mai mult in luarea deciziilor legate de copii, nu numai sa zica un da sau nu cand se discuta despre tabara de vara”, recomanda psihoterapeutul Dana Marin. „De multe ori, barbatii se tem sau nu stiu cum sa se implice, iar mamicile interpreteaza acest comportament ca fiind indiferenta. Ar trebui sa le explice diverse lucruri, sa-i incurajeze si cel mai bine ar fi sa invete impreuna tot timpul. Cei mai implicati tati sunt cei care au inceput sa invete despre ingrijirea bebelusului inca din timpul sarcinii”, explica psihoterapeutul.