„Țarul Bombelor”: Imagini în premieră cu cea mai mare explozie din istoria lumii (VIDEO)

„Țarul Bombelor”: Imagini în premieră cu cea mai mare explozie din istoria lumii (VIDEO)

Agenția nucleară rusă Rosatom a declasificat o înregistrare video cu cea mai mare explozie nucleară din istoria lumii, atunci când URSS a detonat „Țarul Bombelor” în 1961.

Bomba cu hidrogen din imagini este cea mai puternică armă creată vreodată  de om și a produs echivalentul detonării a 50 de megatone de explozibil, potrivit Reuters.

„Țarul Bombelor” a fost detonat pe 30 octombrie 1961, la circa 4000 de metri deasupra Novaia Zemlia, un arhipelag pustiu din apropierea Cercului Polar de Nord.

Înregistrarea video care durează proximativ 40 de minute,  se deschide cu titulatura „Top Secret” în limba rusă, după care prezintă pregătirea pentru test și ciuperca înaltă de 60 de kilometri formată după explozie.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Testarea unei încărcături excepțional de puternice de hidrogen (…) a confirmat că Uniunea Sovietică se află în posesia armei termonucleare cu o putere de 50 de megatone, de 100 de megatone sau mai mult”, spune un narator audienței în rusă.

Liderul sovietic Nichita Hrușciov a fost cel care a ordonat dezvoltarea bombei – a cărei denumire oficială era RDS-220 – în iulie 1961 și informațiile disponibile spun că ar fi dorit o armă de 100 de megatone atașată unui cap termonuclear, după cum scrie Barents Observer.

Savanții sovietici au redus însă puterea bombei la 50 de megatone, îngrijorați de cantitatea mare de radiații care s-ar fi produs.

Înregistrarea a fost dată publicității cu ocazia aniversării a 75 de ani de la începutul programului nuclear sovietic și prezintă explozia din diferite unghiuri, atât de pe pământ și din aer.

„Țarul Bombelor” a fost de 3000 de ori mai puternic decât bomba lansată la Hiroshima, și de peste trei ori mai puternic decât cea mai mare bombă cu hidrogen detonată vreodată de Statele Unite, eveniment care s-a petrecut în 1954, după cum scrie New York Times.

URSS a dezvoltat bomba cu hidrogen între 1956 și 1961, în perioada în care se afla angajată în cursa nucleară cu Statele Unite.

„A fost o cursă a megatonelor – cine va avea cea mai mare bombă”, a declarat istoricul Robert Norris pentru The New York Times. „Iar sovieticii au câștigat.”

Acest lucru nu i-a ajutat să câștige și Războiul Rece.