Bucătăria portugheză a preluat multe dintre obiceiurile coloniilor pentru că navigatorii au vizitat diferite teritorii îndepărtate. Orezul și mirodeniile au fost aduse din Asia de Sud-Est, iar ceaiul din Orient. Portugalia a preluat porumbul din America și ardeiul piri-piri din Angola. Toate acestea sunt folosite de gospodine în cele mai multe dintre preparatele tradiționale.

Portughezii sunt și mari iubitori de dulciuri. Trestia de zahăr, fructele și alunele au fost aduse în peninsula Iberică de arabi. Tradiția spune că tot ei au pornit obiceiul ca multe deserturi să aibă o culoare aurie oferită de gălbenușurile de ou. „Pastel de nata” este unul dintre deserturile care a devenit celebru în ultimul deceniu. Pentru această prăjitură ai nevoie doar de câteva ingrediente.

Cum a fost făcută cunoscută „Pastel de nata”

În urmă cu zece ani tarta „Pastel de nata” era cunoscută doar în interiorul Portugaliei sau în zonele în care lusitanii locuiau. Ministrul economiei din Portugalia a stabilit, în 2010, ca această prăjitură să fie emblema țării sale. Ministrul a spus că acest desert trebuie să devină un produs care să fie exportat pentru ca toată lumea să îl cunoască. El a dat exemplul hamburgerilor și gogoșilor din America.

Ministrul Alvaro Santos Pereira a declarat, în urmă cu 11 ani, că mai multe produse portugheze ar trebuie să devină de succes. La doar patru ani mai târziu „Pastel de nata”, desertul cu cremă de ou, a devenit cunoscut în foarte multe locuri din întreaga lume. Acest lucru s-a întâmplat pentru că guvernul lusitan a susținut exportul produsului tradițional. Portugalia a plătit să fie organizat un festival la Londra pentru această tartă. În plus, persoanele care au vrut să își deschidă patiserii în alte țări au fost ajutate cu condiția de a vinde produse tradițioanale portugheze.

Mod de preparare „Pastel de Nata”

Acest desert se prepară destul de ușor și nu vei avea nevoie de foarte multe ingrediente.

  • două foi de foitaj
  • 500 grame smântână lichidă
  • 200 grame zahăr
  • șapte gălbenușuri
  • coaja de la o jumătate de lămâie
  • o lingură amidon
  • un bețișor scorțișoară
  • scorțișoară măcinată

Amestecă la foc mic într-o cratiță smântâna, gălbenușurile, amidonul și zahărul. Ulterior, poți adăuga coaja de la o lămâie care să fie tăiată destul de mare și bețișorul de scorțișoară. Amestecă încontinuu până când compoziție fierbe. Stinge focul și scoate coaja de lămâie și bățul de scorțișoară. Crema rezultată trebuie acoperită cu o folie alimentară pentru a nu se forma crustă. Ulterior, încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.

Întinde foile de foietaj și decupează cercuri care să aibă diamentrul de aproximativ cinci centimetri. Cercurile le vei așeza în forme de brioșe. Este important ca foietajul să acopere atât fundul, cât și pereții fiecărei forme. După ce crema s-a răcit, o poți adăuga în fiecare formă cu ajutorul unei linguri. Formele nu trebuie umplute până la margime. Tarta trebuie gătită timp de 15-20 de minute la 200 de grade Celsius, potrivit Retete.unica.ro.