Țările NATO, nepregătite pentru un război cu Rusia. Ce capacitate de apărare au

Țările NATO, nepregătite pentru un război cu Rusia. Ce capacitate de apărare au NATO. Sursa foto: Dreamstime.com

În eventualitatea izbucnirii unui conflict cu Rusia, țările NATO nu sunt suficient pregătite din punct de vedere al capacității de apărare aeriană pentru a se apăra. Publicația Financial Times a publicat o serie de cifre și surse interne ale NATO care arată o situație îngrijorătoare, inclusiv pentru România.

Țările NATO, nepregătite pentru un război cu Rusia

Conform unui articol din Financial Times (FT), țările NATO sunt capabile să furnizeze mai puțin de 5% din sistemele de apărare aeriană necesare pentru a proteja țările alianței din Europa Centrală și de Est de un atac la scară largă. FT citează calcule și surse interne ale NATO pentru a susține această afirmație.

Un diplomat NATO de rang înalt a subliniat că apărarea aeriană și antirachetă reprezintă "o parte esențială a planului de a proteja Europa de Est de invazie" și a adăugat: "Și acum nu avem asta!" Pe când un altul a descris apărarea aeriană ca fiind "una dintre cele mai mari găuri ale noastre", recunoscând: "Nu putem nega acest lucru."

Aceeași publicație subliniază că, în 2023, Guvernul britanic, într-o revizuire a stării apărării, a numit problema apărării împotriva atacurilor aeriene "cea mai acută din ultimii 30 de ani". Sursele FT afirmă că țările NATO au atât de puține sisteme de apărare aeriană încât capacitatea de a le desfășura în afara granițelor lor este sever limitată.

Ne puteți urmări și pe Google News
avion NATO

Photo: Skinnyde | Dreamstime.com

Se dorește crearea unui sistem de apărare aeriană

La începutul lunii mai, Polonia și Grecia au solicitat Comisiei Europene să sprijine dezvoltarea și, eventual, să finanțeze un sistem paneuropean de apărare aeriană. Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat că va susține această propunere. Într-o scrisoare adresată Ursulei von der Leyen, prim-miniștrii Greciei și Poloniei, Kyriakos Mitsotakis și Donald Tusk, au subliniat că apărarea aeriană reprezintă "o vulnerabilitate majoră în securitatea noastră". Ei au adăugat că războiul din Ucraina "ne-a învățat lecții pe care nu le mai putem ignora".

Ce priorități au în prezent țările NATO

Un purtător de cuvânt al NATO a declarat pentru sursa menționată că "obiectivele și planurile de apărare sunt clasificate", dar a adăugat că apărarea aeriană și antirachetă sunt o "prioritate de vârf" și că "stocurile au scăzut".

Oficialul a menționat că noile planuri de apărare ale NATO cresc semnificativ cerințele de apărare aeriană și antirachetă, atât în termeni cantitativi, cât și de luptă. De asemenea, el a subliniat că țările investesc în noi sisteme de apărare aeriană, inclusiv avioane de luptă, și a exprimat încrederea că descurajarea NATO împotriva Rusiei rămâne puternică.

Războiul din Ucraina, momentul de trezire al Europei

Invazia forțelor armate rusești în Ucraina a evidențiat importanța apărării aeriene și a determinat țările NATO să crească cheltuielile pentru apărare după decenii de scădere a bugetelor militare, conform Financial Times. Incapacitatea țărilor din Europa de a furniza Ucrainei sisteme suplimentare de apărare aeriană în ultimele luni a evidențiat rezervele limitate.

Unii lideri europeni au avertizat anterior că Rusia ar putea ataca una dintre țările NATO din Europa în anii 2020. Secretarul general Jens Stoltenberg, a recunoscut că războiul din Ucraina ar putea escalada într-un conflict între alianță și Rusia și a subliniat că NATO lucrează zilnic pentru a evita acest scenariu.