Țările care ajută Rusia pe teritoriul Ucrainei vor plăti un „preț mare”, avertizează gruparea G7

Țările care ajută Rusia pe teritoriul Ucrainei vor plăti un „preț mare”, avertizează gruparea G7Război în Ucraina. Sursa foto: Facebook - Volodimir Zelenski

Gruparea G7 a avertizat marți țările să nu ajute Rusia pe teritoriul Ucrainei, în urma unei reuniuni care a durat câteva zile. Odată ce s-au reunit în Alpii japonezi, miniștrii de externe ai țărilor industrializate au promis că cei care oferă asistență Moscovei vor plăti un „preț mare”.

Pozițiile față de războiul din Ucraina variază considerabil în lume, factorii de decizie din multe capitale dorind să păstreze legăturile comerciale cu Moscova și fiind cinici față de acțiunile occidentale.

Avertismentul grupării G7 vine la o zi după ce ministrul chinez al apărării a anunțat public o „nouă eră” a relațiilor cu Rusia, promițând să aprofundeze atât cooperarea politică, cât și pe cea de securitate.

Deși nu au menționat direct acest lucru, declarația lor devine ecoul avertismentelor repetate ale oficialilor occidentali pentru ca Beijingul să nu furnizeze Rusiei ajutor militar letal care ar putea fi folosit în Ucraina.

Grupul, din care fac parte Marea Britanie, SUA, Franța, Japonia, Italia, Canada și Germania, s-a angajat, de asemenea, să „intensifice” sancțiunile împotriva Rusiei și să își dubleze eforturile pentru a împiedica țările terțe să le ocolească.

Războiul din Ucraina

Entități din Europa, Asia și Orientul Mijlociu au ajutat Rusia să eludeze sancțiunile, care au fost aplicate din cauza războiului din Ucraina.

Impactul sancțiunilor este dezbătut, unele studii sugerând că acestea „paralizează în mod catastrofal” economia Rusiei.

Cu toate acestea, un studiu al FMI a prezis în februarie că Rusia va evita recesiunea în 2023 - spre deosebire de alte națiuni bogate, precum Marea Britanie.

După ce s-a reunit de duminică, grupul G7 a considerat, de asemenea, că amenințarea Rusiei de a desfășura arme nucleare în Belarus este atât „inacceptabilă”, cât și o „retorică nucleară iresponsabilă”.

În martie, președintele Vladimir Putin a declarat că armele nucleare tactice rusești vor fi staționate în Belarus, ceea ce, potrivit acestuia, a fost un răspuns la faptul că Marea Britanie a furnizat Ucrainei cartușe perforante care conțin uraniu sărăcit.

Șeful politicii externe a UE, Joserp Borrel, a criticat mișcarea Moscovei ca fiind o „escaladare și o amenințare la adresa securității europene”.

Oficialii ruși au subliniat că SUA au arme nucleare în Europa.

 

Ne puteți urmări și pe Google News