Guvernul va introduce tarife unice în toată ţara pentru informaţiile de inters public solicitate.
Potrivit unui proiect de hotărâre iniţat de Agenţia pentru Strategii Guvernamentale (ASG) şi susţinut de Secretariatul General al Guvernului, cei care solicită informaţii potrivit Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, vor plăti 0,2 lei pentru fiecare pagină A4, 0,5 lei pentru pagina A3 şi 2 lei în cazul în care datele solicitate sunt furnizate pe suport electronic, adică pe CD sau DVD.
În prezent, foarte multe primării din ţară percep tarife aberante ce ajung şi la 22 de lei pentru fiecare pagină tipărită cu informaţiile solicitate. Deşi legea prevede că accesul la informaţii de interes public este liber, foarte mulţi funcţionari, în special din mediul rural, o încalcă, refuzând să dea curs solicitărilor cetăţenilor sau impun tarife enorme tocmai pentru a-i face pe cetăţenii care solicită informaţ ii să se lase păgubaşi.
„Au dat nişte tarife aberant de mari, pentru a «preîntâmpina» dorinţa cetăţenilor de a solicita informaţii“, ne-a declarat secretarul general al guvernului, Gabriel Berca. Acesta susţine că vina pentru tarifele mari practicate până acum aparţine primarilor. „Există primari de comună care se comportă ca vătafii şi cred că primăria este a lor“, a mai spus Berca.
Proiectul iniţiat de ASG nu a ajuns însă nici măcar în guvern, iar până la adoptarea lui ar putea apărea probleme legate de autonomia autorităţilor locale de a stabili taxe. „Vom obţine avize de la ministerele de resort, în special de la Ministerul de Finanţe, astfel încât pentru informaţiile publice să nu se mai impună tarife diferite“, a încheiat Berca.
SUB LUPA UE
Paşapoartele biometrice, gata la anul
Secretariatul General al Guvernului nu se va mai ocupa de stadiul pregătirilor pentru tipărirea paşapoartelor biometrice. „RAAPPS a derulat o serie de licitaţii care au fost contestate şi am intrat în procedură precontencioasă cu UE. Avem termen 31 decembrie pentru a începe tipărirea paşapoartelor“, a susţinut Gabriel Berca. De aceea, guvernul a transferat toată responsabilitatea către Imprimeria Română. „Imprimeria are obligaţia ca toate achiziţiile care se fac să se facă conform procedurilor achiziţiilor publice“, a mai spus Berca. În plus, RAAPPS va transfera clădirea în care se face personalizarea paşapoartelor către Direcţia Generală Paşapoarte. Tipărirea paşapoartelor biometrice trebuia să înceapă încă din primăvară, însă termenul a fost amânat de mai multe ori - până la 1 iulie şi ulterior până la sfârşitul anului.
ŢIN CU DINŢII DE VILE
Geoană şi Nica, în instanţă pentru casele RAAPPS
Demnitarii care locuiesc încă în vilele protocolului de stat, deşi, conform legii, nu mai au acest drept, au fost acţionaţi în instanţă de Regia Autonomă a Protocolului de Stat (RAAPPS). Aceştia au refuzat să părăsească vilele în care locuiesc chiar dacă le-au expirat contractele de închiriere.
Printre ei se numără liderul PSD Mircea Geoană, fostul ministru al comunicaţ iilor Dan Nica sau Paul Niculescu-Mizil, fost ministru în perioada comunistă. „Singurul care a plecat este social-democratul Şerban Mihă- ilescu. Instanţele îşi vor spune cuvântul. Nu avem altă soluţie. Există instituţia creditului bancar şi mi-e greu să cred că cei care refuză să plece au o problemă financiară. Au o problemă morală“, a afirmat secretarul general al guvernului, Gabriel Berca.
Mai mult, Mircea Geoană şi ceilalţi demnitari s-au arătat chiar deranjaţi de ordonanţa dată de guvern prin care au mărit chiriile pentru vilele RAAPPS de până la 15 ori, pentru a fi aduse la preţul pieţei.
„Sunt foarte multe vile în centrul Capitalei. Am adus adăugiri la ordonanţă pentru cei care se încadrează în categoria case sociale, dar există o limită de spaţiu în care pot locui, de până la 90 de mp“, a mai spus Berca.
Locuinţele RAAPPS care nu sunt necesare şi care nu produc profit sunt scoase, pe rând, la vânzare. „Banii obţinuţi din vânzare se duc la bugetul de stat“, a explicat Berca. Până în prezent au fost vândute mai multe proprietăţi scoase la licitaţie, printre care un teren în Poiana Braşov şi vila Aluniş din Sinaia. „Vrem să scoatem la vânzare vile din Neptun, însă la toamnă, pentru că în prezent sunt închiriate şi produc profit“, a încheiat reprezentantul executivului.