Guvernul a prelungit tariful polițelor RCA. Cine sunt marii contestatari ai măsurii

Guvernul a prelungit tariful polițelor RCA. Cine sunt marii contestatari ai măsurii RCA./ Sursa: Arhiva EVZ

Plafonarea tarifului pentru polițele RCA vine în contextul în care Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a avertizat că măsura adoptată de Guvern va produce efecte negative pe termen lung.

Guvernul a aprobat în ședința de astăzi prelungirea cu încă șase luni a plafonului pentru polițele RCA. Astfel, tariful asigurărilor obligatorii auto rămâne la nivelul celor din februarie la care se adaugă rata inflației de 6,8%.

Guvernul a prelungit plafonarea pentru polițele RCA

Plafonarea tarifului pentru polițele RCA vine în contextul în care Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a avertizat că măsura adoptată de Guvern va produce efecte negative pe termen lung. Specialiștii COTAR susțin că investitorii vor piața de asigurări din România.

„E o decizie importantă pentru că România are un parc auto extrem de consistent. A plafonat pentru încă şase luni Executivul tarifele de primă practicate de către asigurători începând cu luna ianuarie 2024, însă asigurătorilor li se permite actualizarea preţurilor poliţelor cu rata inflaţiei, dar nu mai mult de 6,8%”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.

Ne puteți urmări și pe Google News
COTAR trage un semnal de alarmă referitor la plafonarea tarifelor RCA

Sursa foto: Arhiva EvZ

Guvernul urmărește stabilizarea pieței de asigurări

Prin această hotărâre, Guvernul urmărește combaterea creșterii excesive a prețurilor și totodată vizează stabilizarea graduală a pieței de asigurări RCA.

„Se instituie un mecanism transparent de stabilire a despăgubirilor acordate pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeaşi clasă sau o clasă inferioară în situaţia în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.

În acest caz, Guvernul poate interveni pentru o perioadă de timp limitată prin stabilirea modului de determinare a primelor practicate de către asigurătorii RCA astfel încât împrejurările care determină situaţia de criză să fie depăşite.

Tarifele de primă maxime adoptate prin prezenta hotărâre se vor aplica de către societăţile de asigurare care practică asigurarea RCA pe o perioadă de 6 luni pentru contractele RCA încheiate după data intrării în vigoare a acesteia”, potrivit gov.ro.

Marcel Ciolacu, SGG

Sursa Foto: Arhiva EVZ

UNSAR contestă plafonarea prețurilor pentru polițele RCA

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România prin vocea președintelui a respins cu vehemență măsura de prelungire cu încă șase luni a plafonului pentru polițele RCA.

„Plafonarea este o măsură care nici pe hârtie nu arată bine și care nu credem că va mulțumi pe nimeni. Mai ales pe termen mediu şi lung. Unii stakeholderi vor fi însă afectați pe termen scurt.

Prețul pentru polițele RCA este influențat de numărul mare de accidente, de despăgubirile disproporționate și nu întotdeauna corect prezentate. De unde decurg o serie de factori ce pot fi soluționați inclusiv prin demersurile legislative promise de Guvern în contextul plafonării. Însă dialogul trebuie să fie unul tehnic și nu unul populist.

De altfel, dacă ne uităm în istorie, industria de asigurări a vorbit în nenumărate ocazii despre măsurile care trebuie luate pentru a nu mai fi repetat trecutul. La momentul primei prelungiri a înghețării tarifelor polițelor RCA, în luna septembrie 2023, am atras atenția asupra consecințelor negative ale unei asemenea decizii și continuăm să susținem aceleași argumente”, se precizează în comunicatul transmis de UNSAR în urmă cu nouă zile.