"Noul Cod Fiscal este o terapie de şoc liberală şi reprezintă reforma fiscală cea mai amplă de la introducerea cotei unice, la 1 ianuarie 2005, reformă promovată de guvernul pe care l-am condus. În ciuda tuturor declaraţiilor politicianiste ale opoziţiei, modificările de acum, la 10 ani distanţă, reprezintă o reformă fiscală de cea mai pură factură liberală. Dacă opoziţia îşi va pune în practică strategia de tergiversare a modificărilor fiscale în Parlament, atunci Partidul Liberal Reformator va susţine o decizie a coaliţiei de guvernare de asumare a răspunderii pe noul Cod Fiscal", a argumentat Tăriceanu, într-un comunicat transmis Agerpres.

El s-a arătat surprins cu privire la poziţionarea PNL pe marginea acestui subiect. "PNL a cerut Guvernului, cel puţin înainte de alianţa cu PDL, să adopte măsuri liberale, iar acum se opune vehement lor. (…) Prin opoziţia lipsită de argumente solide, PNL dovedeşte că ar trebui să îşi schimbe denumirea în vechiul PDL. (…) Modificările de la noul Cod Fiscal confirmă că am avut dreptate când am susţinut rămânerea liberalilor la guvernare. Este nevoie de un partid liberal care să susţină de la guvernare o agendă liberală pentru România. Partidul Liberal Reformator este singurul partid liberal din România şi dezbaterea din aceste zile demonstrează acest lucru", a adăugat Tăriceanu.

Potrivit acestuia, România are nevoie acum de o terapie economică de şoc liberală, "iar în următoarele săptămâni, obiectivul tuturor forţelor politice, împreună cu mediul de afaceri şi reprezentanţii societăţii civile, trebuie să fie dialogul deschis pe marginea lui". "Fac, deci, un apel pentru a ieşi din logica conflictului şi accederii la putere cu orice preţ. Economia românească are nevoie de un armistiţiu politic pentru a începe să punem în aplicare acest Cod Fiscal de sorginte liberală", a încheiat preşedintele Senatului.

Premierul Victor Ponta a anunţat vineri, la Palatul Parlamentului, că ia în calcul angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul Codului Fiscal, dacă acesta va fi blocat în mod politicianist.

"Eu voi face toate eforturile ca acest Cod (fiscal – n.r.) să se adopte până la sfârşitul sesiunii parlamentare, inclusiv iau în calcul angajarea răspunderii Guvernului, dacă, la un moment dat, se blochează politicianist de către PNL sau de către altcineva, iau în calcul şi acest lucru. Din punctul meu de vedere, până la sfârşitul sesiunii parlamentare trebuie să avem adoptat Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală, ca să avem 6 luni de pregătire a implementării", a declarat Ponta, la finalul unei discuţii cu ONG-urile pe marginea legii electorale.