Campania pentru prezidențiabilul Mircea Diaconu va fi, pentru organizațiile celor două partide, opțională. Chiar și așa există voci din Pro România, deocamdată, care nici nu vor să audă și spun că refuză să participe la „ciolaniade”.

Conducerea alianței va fi asigurată, nu de președinții celor două formațiuni, ci de Norica Nicolai (ALDE) şi Sorin Câmpeanu (Pro România).

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a anunțat că au semnat un document tehnic care va fi depus în 24 de ore la Biroul Electoral Central. Deoarece nu este o alianță politică nu este necesară decizia instanței.

Revolta de la Neamț

O parte dintre președinții de filiale cu care am discutat merg pe ideea că dacă nu-i obligatoriu să se implice nu vor nici ei să facă valuri, dar sunt rezervați în ceea ce privește alianța. Nu pentru că ar avea ceva cu Mircea Diaconu, „care e chiar simpatic”, dar în teritoriu relațiile se construiesc altfel, mai ales acolo unde cele două formațiuni au fost „la cuțite”.

Președintele filialei Pro România din Piatra Neamț, Vlad Pantelimon Peiu a fost foarte tranșant. El nu este de acord nici cu alianța, nici cu susținerea lui Mircea Diaconu. Peiu spune că decizia a fost luată de la centru, fără consultări interne, și el nu poate trece cu vederea că ALDE a guvernat alături de PSD.

„Nu trebuie ajutaţi să urce înapoi pe val. Iar domnul Mircea Diaconu, cu toată stima pentru cariera sa de artist, este un prezidenţiabil foarte slab, motiv în plus pentru ca echipa Pro România Târgu Neamţ să nu sprijine acest proiect, nu vom participa la tot felul de ciolaniade”, spune Peiu. Acesta a adăugat că este dispus să suporte orice sancțiuni pentru poziția exprimată.

 

Mutarea de la Externe

Ministrul de Externe, Ramona Mănescu, a preferat să-și păstreze portofoliul și și-a dat demisia din ALDE, din toate funcțiile deținute. Ramona Mănescu și-a motivat gestul prin faptul că are proiecte în derulare.

Mai mult, ieșirea ALDE de la guvernare a avut loc în timp ce la București se desfășura cel mai mare eveniment al diplomației române: reuniunea anuală.

Luni, Mănescu, într-un mesaj public, a cerut păsuire „măcar până când se clarifică situaţia şi măcar până când reuşesc să avansez discuţiile pe care le am cu oficialii europeni şi cu alţi miniştri de Externe din Uniunea Europeană, pentru că suntem într-un moment în care pentru România trebuie să fie luate nişte decizii care ne vor afecta pe următorii cinci ani”. Șefa diplomației române a spus că preferă să piardă ea politic, la nivel intern, decât să piardă România pe termen lung