Tăriceanu și experimentul Crin Antonescu. S-a dat startul negocierilor pentru Palatul Cotroceni

Tăriceanu și experimentul Crin Antonescu. S-a dat startul negocierilor pentru Palatul Cotroceni

Coaliția PSD-ALDE va avea un candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor. Social-democrații, întruniți, sâmbătă, în Comitetul Executiv Național, au stabilit că este bine să meargă în formație cu ALDE, nu doar la alegerile pentru președinte, ci și la cele pentru Parlamentul European.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că nu va candida la alegerile prezidențiale. Primarul general al Capitalei, care l-a criticat dur pe liderul PSD și pentru alte lucruri, a afirmat că este regretabil că un partid atât de mare nu are candidat propriu.

PSD nu are încă un candidat valabil

Firea a subliniat că îl apreciază pe liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, dar a constatat că și ceilalți colegi au aplaudat anemic numele lui. „Domnul președinte a afirmat că împreună vom discuta posibilitatea să avem un candidat comun PSD-ALDE în persoana domnului Tăriceanu, lucru care pe mine mă bucură, dar au aplaudat doar doi, trei oameni din sală. Pentru sutele de mii de membri PSD din țară a ajunge acest partid în situația să nu aibă un candidat viabil și să se bucure că are o alternativă la un partener de guvernare, cu un scor mult mai mic în sondaje, este un moment de mare tristețe, este un moment istoric la modul negativ. Stânga a avut un candidat la președinție, a câștigat sau nu a câștigat este dreptul românilor să voteze pe cine consideră că este bun ca președinte. Dar reacția din sală cred că este grăitoare”, a declarat Firea după reuniunea CEx. Ea a precizat că a fost desemnată candidat la Primăria Capitalei datorită scorului obținut în sondaje, cel mai bun.

Ne puteți urmări și pe Google News

Poate fi Tăriceanu, poate nu

Președintele PSD, Liviu Dragnea, nu a confirmat că Tăriceanu este candidatul comun, ci că ar putea fi un politician al partidului pe care îl conduce. „Nu am stabilit să nu fie de la PSD, dar să fie comun. De principiu, am discutat cu Tăriceanu. Acum încep discuţiile în partide şi să stabilim că da, este un candidat comun. Să vedem ce facem şi la europarlamentare, ar fi dificil să mergem pe liste separate şi apoi împreună la prezidenţiale. Într-un termen rezonabil să stabilim candidatul”, a spus Dragnea.

Experimentul USL: Ponta și Antonescu

Opoziția la Traian Băsescu a dus la formarea, în 2011, a USL o alianță politică parlamentară între Alianța de Centru Dreapta (PNL și Partidul Conservator) și PSD. Membrii fondatori au fost: Victor Ponta, Crin Antonescu și Dan Voiculescu. Alianța a eșuat lamentabil în 2014, când Crin Antonescu a anunțat că se retrage din cursa pentru prezidențiale. Anterior acestei decizii au stat trei luni tensionate și marcate de scandaluri, inclusiv ruperea USL, ieșirea de la guvernare a liberalilor și eșecul la europarlamentare. Victor Ponta l-a plimbat pe Antonescu prin țară și l-a prezentat drept cel mai bun candidat pentru președinție. De altfel, în sondaje Crin Antonescu stătea cel mai bine În acest an, Antonescu a declarat despre Ponta: „Din păcate, ceea ce m-am temut de la început, a fost că Ponta, un om politic talentat, păcat de el, fără ironie, nu a avut puterea să creadă că votul oamenilor este mai puternic decât relaţiile şi influenţa unor structuri pe care azi dumneavoastră le numiţi statul paralel”. Victor Ponta a regretat mereu ruperea USL și crede că alianța a funcționat foarte bine.

 

Ce spun sondajele despre Dragnea și Tăriceanu

Ultimul sondaj de opinie Sociopol, din luna august, indică faptul că liderul ALDE îl depășește pe Liviu Dragnea în preferințele electoratului. Tăriceanu a obținut un procent de 20% încredere acordată, iar Liviu Dragnea, 15%. Același sondaj arată că Gabriela Firea a obținut la „încredere” 26%. În sondajul CURS, efectuat în luna iulie, Tăriceanu este cotat cu 22 de procente, iar Liviu Dragnea cu 12 procente.

Avangarde, în sondajul din august, nu a măsurat încrederea sau notorietatea, ci a pus întrebarea: Cine credeți că este cel mai puternic politician? Aici, liderul PSD l-a devansat pe Tăriceanu. Cu un procent de 39% din voturi, liderul PSD se situează în fruntea clasamentului. Doar 5% dintre cei chestionați cred că Tăriceanu este un politician puternic.

Cioloș aleargă împreună cu USR

Fostul premier tehnocrat, Dacian Cioloș, are numai cuvinte de laudă la adresa USR și dă asigurări că la alegerile din 2019 partidul său se va alia cu aceștia. „Puteţi să alergaţi, pentru că e nevoie de un maraton în anul următor. Şi o să fim împreună cu voi”, a declarat Cioloș. USR, împreună cu MRÎ, POL și PACT, lansează un proiect de modificare a legislației în ceea ce privește legile electorale. „În zilele următoare o să înceapă un nou proiect, o iniţiativă legislativă de data aceasta, pe care o facem împreună cu oameni noi, împreună cu România 100, împreună cu Iniţiativa România, cu organizaţiile civice, o iniţiativă prin care vrem să schimbăm legile electorale, vrem să revenim la alegerea primarilor în două tururi”, a declarat președintele USR, Dan Barna.

De asemenea, mai vor ca votul să se facă pe liste deschise pentru ca „cetățenii să voteze omul pe care îl preferă, nu lista impusă de partid”.

Purtătorul de cuvânt al MRÎ, Liviu Iolu, a declarat, ieri, pentru Evenimentul Zilei, că au invitat și PNL și PMP să se alăture demersului lor, dar nu au primit încă niciun răspuns. (Cătălina Iordache)