Evenimentul Zilei > Politica > Tăriceanu: Nu scoatem cota unică de impozitare
Tăriceanu: Nu scoatem cota unică de impozitare

Tăriceanu: Nu scoatem cota unică de impozitare

Co-preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că nu există niciun plan al coaliției de guvernare de a renunța la cota unică de impozitare, după cum susțineau liberalii. El a adăugat că valoarea acesteia va fi zero pentru veniturile sub 2.000 lei şi 10% pentru veniturile care sunt mai mari de 2.000 lei.

"Nu se renunţă la cota unică de impozitare. (…) Ce ne angajăm să facem este următorul lucru: veniturile până în 2.000 de lei să nu mai fie impozitate, deci impozit zero, (…) şi peste 2.000 de lei, impozit 10%. (…) Se va menţine o cotă care este unică pentru toate veniturile peste 2.000 de lei, indiferent de mărimea câştigului", a explicat Călin Popescu Tăriceanu, la Antena 3

Tăriceanu a mai spus că introducerea impozitului pe venitul global va permite creşterea bazei de impozitare, precizând că în prezent în România există şi "contribuabili teoretici", care nu plătesc niciun fel de impozite. 

"În loc să pun un impozit mare pe un număr restrâns de contribuabili, prefer să am un impozit mai mic, dar pe un număr cât mai mare de contribuabili, adică baza de impozitare să fie cât mai largă. Problema uriaşă pe care noi o avem în România, în ziua de astăzi, este că sunt foarte mulţi cetăţeni care sunt contribuabili teoretic, dar care nu plătesc niciun fel de impozit. Şi atunci, punem o cotă mică de impozit şi încercăm să fiscalizăm toate veniturile. Ceea ce cred că este corect şi nu poate să fie pus sub semnul întrebării. În nicio ţară din lume nu există venituri care să nu fie fiscalizate", a explicat liderul ALDE.

Despre impozitul pe gospodării, Călin Popscu Tăriceanu a precizat că acesta nu poate fi considerat ca un impozit nou. El a spus că este doar o modalitate ce va permite mai multor persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi împreună să-şi declare veniturile şi să obţină deduceri fiscale pentru anumite categorii de cheltuieli. 

Referitor la consultanţii fiscali, co-preşedintele ALDE a explicat că aceştia nu vor fi angajaţi ai statului și că este nevoie de ei pentru a le arăta contribuabililor cum să-şi completeze fişa de venituri pentru ca apoi să fie calculat impozitul pe venitul global. . 

"Consultanţii fiscali sunt, eminamente, o profesie liberală. Ei pot fi o persoană sau o firmă de consultanţă fiscală. Ei sunt cei care vor acorda consultanţă fiscală contribuabililor şi pe baza numărului de consultanţe şi, probabil şi alte criterii, vor fi remuneraţi de către stat pentru că aduc venituri la buget. Dar nu este vorba de un angajat al statului care să aibă un interes contrar cu cel al contribuabilului",  a afirmat Tăriceanu. 

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a spus că în cazul în care PSD va încerca să elimine cota unică de impozitare, liberalii o vor reintroduce.

"Dacă PSD are de gând să renunțe la cota unică, PNL o va reintroduce! Este decizia PSD dacă vrea să se joace cu stabilitatea legislației fiscale și să bulverseze pe toată lumea. Dar, eu le-aș sugera să renunțe la idee întrucât este nocivă pentru sănătatea economiei. Cota unică este cea care valorizează munca și sprijină interesele angajaților productivi – cine câștigă mai mult oricum plătește deja la stat mai mult. Din acest motiv, este un punct pe care PNL nu-l poate abandona și la care nu poate renunța", a scris Turcan, pe Facebook.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: