Tăriceanu nu a negociat cu „notarul“ Băsescu

Tăriceanu nu a negociat cu „notarul“ Băsescu

Premierul a refuzat ieri invitaţia preşedintelui de a discuta despre retragerea Noricăi Nicolai. Premierul Tăriceanu nu s-a dus ieri la întâlnirea solicitată de Traian Băsescu pentru a negocia numele noului ministru al justiţiei. Tăriceanu a fost sfătuit să nu dea ochii cu Băsescu, atât de liderii PNL, cât şi de consilierii săi de imagine. Motivaţia lui Tăriceanu a fost sintetizată de unul din apropiaţii săi: Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor. „Tăriceanu nu se va duce la întâlnire pentru că, în cazul desemnării unui ministru, preşedintele are doar calitatea de notar.

 Potrivit Curţii Constituţionale, el verifică doar dacă persoana îndeplineş te condiţiile legale, după care este obligat să semneze“, a spus Olteanu. Sfaturi pe linie de partid După primirea invitaţiei, Tăriceanu a avut discuţii telefonice cu mai mulţi vicepreşedinţi ai PNL, curentul majoritar fiind că premierul nu trebuie să participe la „convocarea“ de la Cotroceni.

Liderii PNL au încercat să-l convingă pe Tăriceanu că nu are sens să participe la o „şuetă“ cu preşedintele Băsescu, atâta vreme cât acesta nu are nici atribuţii pentru a respinge nominalizarea Noricăi Nicolai şi este obligat să semneze decretul de numire a acesteia.

Printre cei mai vehemenţi s-a numărat Ludovic Orban, care i-a spus lui Tăriceanu că Băsescu a recurs la „o golănie“. „Nu se face ca preşedintele să-l cheme la ordine pe premier, nu se procedează aşa. Dacă dorea o întâlnire, negocia data şi ora, nu îşi impunea propriii termeni ai discuţiei“, justificau liberalii sfaturile acordate. În plus, liderii PNL comentau că, dacă preşedintele dorea cu adevărat deblocarea situaţiei de la Justiţie şi nu doar un exerciţiu de imagine, nu ar fi lansat invitaţia prin presă. Convinşi de victorie Liberalii estimau că, în privinţa numirii noului ministru al justiţiei, se poate ajunge din nou la arbitrajul Curţii Constituţionale, care le va da câştig de cauză pe baza precedentului Cioroianu.

Ne puteți urmări și pe Google News

În aceste condiţii, Tăriceanu nu are niciun fel de motive să se aşeze la masa negocierilor. Mai ales că unii lideri au în continuare amintiri neplăcute despre negocierile Băsescu-Tăriceanu. „La negocieri cu preşedintele a renunţat la Ministerul Apărării la schimb cu comisarul european, dar Băsescu nu l-a sprijinit pe Vosganian. Tăriceanu l-a abandonat pe Tase degeaba“, comenta unul dintre liderii partidului.

OPINIE Antonescu l-ar fi trimis pe Tăriceanu la Cotroceni Singurul care a spus că Tăriceanu ar trebui să dea ochii cu şeful statului a fost vicepreşedintele Crin Antonescu. Aflat în străinătate în vacanţă, Antonescu a susţinut că nu a discutat cu Tăriceanu, dar opinia sa este că premierul se poate întâlni cu şeful statului. „Dacă ar fi după mine, eu aş înclina ca premierul să se ducă la întrunire, pentru că este o formalitate care nu văd de ce nu ar fi îndeplinită“, a comentat Crin Antonescu.

Pe de altă parte, el l-a contrazis pe şeful statului, care a afirmat că nu va semna decretul de numire a ministrului justiţiei. „Preşedintele face un serviciu comparabil cu cel al unui notar, în sensul verificării legalităţii unei numiri. Altă atribuţie nu are, aşa cum Curtea Constituţională ne-a spus“, a explicat vicepreşedintele liberal.

DIALOG VIA CSM Băsescu: „Nu semnez ca un notar orice persoană“   O replică prezidenţială acidă, dată peste masa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a înlocuit ieri dialogul despre blocajul de la Ministerul Justiţiei la care Traian Băsescu îl invitase pe Călin Popescu-Tăriceanu cu o seară înainte.

Preşedintele a deschis subiectul la şedinţa de bilanţ a CSM, la scurt timp după primele semnale că premierul nu intenţionează să accepte o discuţie la Palatul Cotroceni.

„Nu voi accepta să desemnez un ministru al justiţiei care nu are o carieră profesională şi morală ireproşabilă. Nu voi accepta să semnez ca un notar, în orice condiţii, orice persoană“, a dat de înţeles Băsescu că şi el rămâne pe poziţii, în ciuda insistenţei lui Tăriceanu în susţinerea lui Nicolai. Şeful statului nu s-a limitat însă la asigurări. „Mulţi vin şi spun: «Dar şi tu...». Eu sunt ales. Cu bunele şi relele mele“, a spus el, în replică la scrisoarea premierului în care i se amintea implicarea în dosarul „Flota“ şi în scandalul legat de casa sa din strada Ştefan Mihăileanu.

„Nu voi ceda la ideea ca la Ministerul Justiţiei să vină decât un bun specialist respectat de dumneavoastră, de magistraţi şi, cel puţin la nivel de probe, să fie ireproşabil. Că bârfe sunt despre mulţi“, a adăugat Băsescu. Argumente constituţionale În sprijinul poziţiei sale ferme, şeful statului a invocat Constituţia, care, spune el, „e clară. Primul-ministru propune, preşedintele decide, prin semnarea decretului“, a dat Băsescu Legii fundamentale o interpretare diferită însă, ca nuanţă, de cea a Curţii Constituţionale în cazul precedentului Cioroianu din aprilie, anul trecut. (Anca Simina)