TĂRICEANU anunță care sunt PRIORITĂȚILE României. Decalarții de ultim MOMENT
- Mihaela Dan
- 21 noiembrie 2018, 16:58
Într-un moment tensionat pentru România, Antonia Tajani, președintele Parlamentului European, a avut miercuri întâlniri cu cei mai importanți oameni din stat: Iohannis, Tăriceanu, Dăncilă și Dragnea. În umra întâlnirii cu Tajani, șeful Senatului a făcut o serie de precizări cu privire la rolul pe care Parlamentul îl va avea în exercitarea președinției UE și despre ce înseamnă această perioadă pentru noi.
„Vreau să relatez puțin despre reuniune care a început în jurul orei 14.00 cu președintele Parlamentului European Antonio Tajani și cu liderii grupurilor politice reprezentate în Parlamentul European. A fost o disucuție dedicată subiectelor care țin de competența parlamentelor și de contribuția pe care noi Parlamentul României trebuie să o aducem pe perioada exercitării președinției Rotative a Consiliului Uniunii Europene. Personal, am făcut o scurtă referire la situația politică din România, apoi am vorbit despre alegerile europene, despre provocările pe care ni le aduc alegerile europene. L-a spus colegilor noștri din Parlamentul European că modul în care noi vedem viitoarele alegeri europene este probabil definit de pozițiile care vor fi exprimate de partidele nou apărute în Europa și în România, partide care adoptă atituldini populiste, eurosceptice bazate pe comuncare pe rețelele de socializare unde se utilizează foarte mult știrile false și sigur tot acest climat este afectat fără doar și poate și de neîncrederea cetățenilor în capacitatea Uniunii Europene de a găsi soluții pentru depășirea impasurilor în care ne găsim, unora dintre ele, nu pentru că Uniunea ar fi în general într-un impas, dar sigur că ne-am confruntat cu o serie de probleme în ultima perioadă.
Sigur că în felul acesta am putut să trec la un alt subiect de preocupare pentru noi toți care este Brexit-ul. După cum știți acordul de retragere al Marii Britanii a fost negociat, el va trebui acum să fie supus discuției în Consiliul European din finele acestei săptămâni și apoi ratificat de cele două parlamente, în Parlamentul Europen și în Parlamentul Britanic. În Parlamentul European nu cred că sunt probeleme legate de rtificare, dar sigur că toată lumea are emoții, nu știe și nimeni nu este capabil să anticipeze ceea ce se va întâmpla în Parlamentul Britanic", a declarat președintele Senatului.
Situația delicată în care a fost pusă România a atras nemulțumirea șefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care i-a trimis o scrisoare liderului liderului ALDE din Parlamentul European. „Eu am trimis o scrisoare celor din ALDE. Guy Verhofstadt mi-a spus: „Ne-ai criticat!”. Eu le-am spus că e o mare dezamăgire și le-am spus și de ce, e vorba despre protocoalele secrete. Textul rezoluției nu mi se pare echilibrat și nu reflectă realitatea. El a făcut un răspuns care nu îmi era adresat, deși începea cu „dragă Călin”. Dar, nu mă deranjează.”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu. În replică, adresându-i-se cu formula „Dragă Călin”, Guy Verhofstadt îşi exprimă surprinderea că liderul liberal român s-a plâns că textul rezoluţiei, adoptată săptămâna trecută de Parlamentul European cu susţinerea a două treimi din grupul ALDE, a fost pregătit „fără consultări”, că s-a bazat pe informaţii „părtinitoare”, că Parlamentul European „se dedă unei practici de acuzare publică”. „Din acest punct de răscruce, guvernul poate alege să meargă pe calea iliberală, să folosească actuala majoritate parlamentară pentru a modifica legislaţia de bază şi pentru a înlătura sistemul de control şi echilibru cu scopul de a obţine foloase partizane proprii şi pentru a pune fundamentul ca România să devină un stat iliberal. Sau poate alege calea respectării recomandărilor Comisiei de la Veneţia, implementând reformele în concordanţă cu acestea. Alegând a doua cale, guvernul poate fortifica vitalitatea, coerenţa şi stabilitatea societăţii româneşti şi poate întări locul ei în interiorul UE şi, în cazul vostru, în familia ALDE”, mai scrie Guy Verhofstadt.