Prezent miercuri la Mamaia, Tăriceanu a fost întrebat de corespondentul EVZ, în cadrul unei conferinţe de presă, în legătură cu scandalul creat în jurul protocolului secret dintre Ministerulk Public şi SRI, scos la iveală de către Vâlcov. Întrebarea ziaristului a fost una direct: “cine ar trebui audiat în cazul protocolului secret semnat de Ministerul Public şi SRI, respectiv dacă trebuie audiaţi şeful SRI şi procurorul general?”. Răspunsul lui Tăriceanu nu a fost unul ezitant: ”Nu numai ei. S-ar putea să vină la audieri oameni care vin să mărturisească lucruri pe care nu le ştim. Eu, spre exemplu, nu am aflat încă – poate e interesul vostru jurnalistic şi o să aflu şi eu cu ocazia asta – de unde a apărut protocolul. Cine l-a scos la lumină? Protocolul secret între SRI şi Parchet. Adică ştim că l-a pus Vâlcov pe pagina de Facebook, dar de unde i-a venit lui Vâlcov? Cine i l-a adus?”.

Cât priveşte comisia de anchetă a protocoalelor secrete, ale căror rezultate jurnaliştii prezenţi la conferinţa de presă au ţinut să le lămurească, şeful ALDE s-a mulţumit să dea un răspuns sec, specificând doar că aceasta (Comisia, n. red) va trebui să aibă o finalitate. ”Care e finalitatea pe care o văd eu? Pe baza audierilor să fie capabilă să facă o analiză şi să facă recomandări. Şi pentru acest lucru cred că ar fi binevenită prezenţa unor personalităţi juridice. Şi din alte ţări”, a declarat Tăriceanu.

Posibilitatea demiterii directorul SRI, Eduard Hellvig, şi a procurorului general Augustin Lazăr, pe fondul scandalului creat în jurul posibilelor protocoale dintre Ministerul Public şi SRI, a constituit şi ea unul din punctele în legătură cu care jurnalişti au ţinut să aibă răspuns. Şi de data aceasta, Tăriceanu a fost evaziv: ”Nu pot să spun, dar comisia mă aştept să facă unele recomandări. Nu ştiu dacă poate comisia să facă astfel de recomandări (de demitere – n.r.), nu cred. Sunt tentat să cred că nu poate să facă aşa ceva. Poate, în schimb, să constate anumite defecţiuni la nivel legislativ, de funcţionare instituţională, de încălcări de lege şi să facă recomandări în acest plan. Dar să propună înlocuiri, nu cred”.