Băsescu îi întoarce ironia lui Tăriceanu: Un om care nu ştie de ce pluteşte un vapor de fier
- Marinela Ra ţă
- 23 martie 2011, 22:20
Preşedintele României i-a răspuns cu o ironie fostului premier Călin Popescu Tăriceanu care declarase azi că fregata "Regele Ferdinand" va face "doar valuri" în Mediterana, deoarece nu e echipată pentru război.
Traian Băsescu a fost solicitat să răspundă acuzaţiilor liberalului Călin Popescu Tăriceanu, şeful statului comentând ironic: "N-aş vrea să intru într-o polemică legată de un om care în primul rând, dacă îl întrebi, cred că are mari probleme să ştie de ce pluteşte un vapor, că e de fier", a spus şeful statului într-un interviu la Realitatea TV. "Îl întrebi de ce pluteşte nava asta, uite ce mult fier e pe ea, cum nu se scufundă?", a continuat zâmbind Băsescu.
Preşedintele a dat asigurări că fregata Regele Ferdinand "are echipamentele necesare să îşi îndeplinească misiunea". "Misiunea se numeşte misiunea de luptă, dar nu lupţi cu o armată, ci ai o misiune de restricţionare a unui anumit tip de trafic", a precizat Băsescu.
Şeful statului a ironizat şi comentariile din presă privind faptul că România "pleacă la război cu o fregată", considerând că astfel de informaţii sunt "ridicole". "Nu e trimisă să lupte cu alte nave sau cu artileria de la coastă", a adăugat Băsescu, explicând, zâmbind, că el e "un om de meserie". "Echiparea fregatei este mai mult decât suficientă pentru îndeplinirea acestui tip de misiuni", a asigurat Traian Băsescu.
Tăriceanu: Fregata va face doar valuri "Fregata va putea fi operaţională în 30 de zile. E posibil ca în 30 de zile să se stingă conflictul. Luaţi notă de declaraţia fostului ministru al Apărării, care ştie situaţia mai bine decât o ştiu eu. (...) Ştiţi ce va face fregata în Mediterana, nefiind echipată? Valuri, la propriu", a spus Tăriceanu, într-o conferinţă de presă alături de PSD-iştii Bogdan Niculescu Duvăz şi Mircea Duşa. La rândul său, Duvăz a comentat ironic prezenţa fregatei româneşti în conflictul din Libia: "Poate ăia doar se uită la fregata noastră şi se sperie". În acelaşi timp, Călin Popescu Tăriceanu a şinut să precizeze că "participarea României în conflictul din Libia nu e o decizie greşită". "Vine însă extrem de tardiv să arate că România se raliază modest unui efort pe care celelalte state membre NATO au înţeles să îl desfăşoare. România are o atitudine consensulă după ce a făcut notă distinctă, separată şi proastă", a continuat el, reiterând faptul că opoziţia şi PNL nu au cerut niciun moment ca România să aibă o intervenţie militară în zonă. "Ce s-a întâmplat ieri, prin decizia CSAT, e o schimbare de poziţie de 180 de grade a lui Traian Băsescu, care, în 11 martie, după ce a participat la Consiliul Euroepan, a declarat că România nu susţine o intervenţie militară, apreciind că aceasta poate fi o eroare politică majoră", a mai spus Tăriceanu.