Tăriceanu: Boc a pus din nou placa "grelei moşteniri"

Tăriceanu: Boc a pus din nou placa "grelei moşteniri"

Emil Boc vine cu acuzaţii populiste, cu un discurs exclusiv politic şi cu aceeaşi placă a "grelei moşteniri ", a răspuns fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu, atacului lansat de actualul premier cu ocazia prezentării proiectului de Buget pe 2009.

Tăriceanu a mai spus că nu există localitate în România care să nu fi beneficiat de investiţii în şcoli, grădiniţe, dispensare sau infrastructură. Fostul premier a adăugat că investiţiile masive din agricultură au făcut ca anul trecut să se înregistreze cea mai importantă producţie agricolă a României.

În ceea ce priveşte acuzaţia premierului Boc, conform căreia fosta guvernare a lăsat un deficit bugetar excesiv,Tăriceanu a precizat că nici deficitul şi nici excedentul nu poate fi reportat de la un an la altul, respectiv de la un buget la altul.

100 de lei produşi, 105 cheltuiţi 

La fiecare 100 de lei produşi de români, Guvernul a cheltuit 105 lei, fără să investească nimic, a declarat premierul Boc azi, în Parlament. Potrivit acestuia, anul trecut, cheltuielile curente ale statului au crescut cu 30% faţă de 2007, iar cele de personal au reprezentat 8,4% din PIB, ajungând la 11,8 miliarde de euro.

Emil Boc a declarat că actualul proiect de buget răspunde obiectivelor pe care Guvernul şi le-a asumat, de a asigura stabilitate ţării în perioada crizei economice. 

"Guvernul vă prezintă un buget care luptă cu criza ", a susţinut Boc, afirmând totodată că "actualul proiect este exigent cu prezentul, dar corect cu viitorul României".  

Fosta guvernare acuzată de "risipă"

Premierul a lansat un atac dur la adresa fostei guvernări, pe care  a acuzat-o de "risipă", şi a pus România în faţa declanşării procedurii europene de deficit excesiv. 

Bugetul de stat pentru 2009 se apropie de aprobare. Textul de lege a intrat azi în dezbaterea Parlamentului.

Coaliţia guvernamentală promite să dea votul final pentru bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale mâine, aşa că senatorii şi deputaţii vor lucra în plen până la miezul nopţii.

Dezbatere rapidă

Dezbaterea bugetelor a început azi, la ora 14.00, programul de lucru fiind până la ora 24, iar azi şi mâine, deputaţii şi senatorii vor lucra de la ora 9.00 la 24.00.

Pentru adoptarea celor două bugete este nevoie de majoritatea parlamentarilor prezenţi, dar nu mai puţin de 119 senatori şi deputaţi.

Chiar dacă bugetul pe 2009 mai are doar un pas până să fie aprobat de Parlament, există încă numeroase categorii socio- profesionale care sunt nemulţumite de forma acestuia.

Bugetari nemulţumiţi

Medicii de familie, funcţionarii publici şi profesorii sunt numai o parte dintre cei care au ameninţat cu proteste dacă autorităţile nu le vor asculta revendicările în legătură cu bugetul.

Parlamentarii liberali s-au arătat cei mai nemulţumiţi de actualul proiect de buget. Aceştia au adus Legii peste 2.000 de amendamente.

Guvernul a aprobat pe 5 februarie bugetul pentru anul 2009.

Premierul Emil Boc a prezentat în Parlament, săptămâna trecută, principalele măsurile bugetare şi a adăugat că suma de care va avea nevoie România pentru a ieşi din criză este de 13 miliarde de euro.

Primele măsuri avute în vedere fac referire la protejarea împotriva efectelor crizei economice, axându-se pe menţinerea şi crearea unor noi locuri de muncă.

Citiţi şi Bugetul de criză propus de guvern nu acoperă promisiunile electorale

Bugetul Educației, votat cu ”asterix”

Udrea cheltuieşte cât 471 de parlamentari

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA 16:25

Ne puteți urmări și pe Google News