Evenimentul Zilei > Politica > Tăriceanu, atac dur la PNL după schimbarea directorului de la Măgurele
Tăriceanu, atac dur la PNL după schimbarea directorului de la Măgurele

Tăriceanu, atac dur la PNL după schimbarea directorului de la Măgurele

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a reacționat dur în urma schimbării de către Guvernul Orban a directorului Laserului de la Măgurele.

 

Potrivit lui Tăriceanu, se fac numiri pe prietenii, cumetrii, ajungându-se până la recompensarea cu posturi „grase” și a lipitorilor de afișe.

„Politizarea instituțiilor publice de către Guvernul PNL nu se mai oprește!

După un patron de pompe funebre și un chelner puși manageri de spital, după ce verișoara ministrului sănătății a fost pusă administrator la Antibiotice Iași, după ce toți finii, cumetrii, verișorii și finii finilor, prietenii prietenilor au fost numiți în funcții publice, acum cei din Guvernul Orban au pus ochii pe postul celui care a pus fundațiile celui mai ambițios program de cercetare românesc, Laserul de la Măgurele.

Trista ironie a sorții: în 2008, când Guvernul pe care îl conduceam a aplicat pentru acest ambițios program, nu m-am gândit că poate ajunge pe mâna unui lipitor de afișe PNL”, a scris pe pagina sa de Facebook, Călin Popescu Tăriceanu.

În ultimele zile a explodat scandalul în jurul laserului de la Măgurele. Directorul Nicolae Zamfir a fost revocat din funcție, vineri seară, de ministrul Educației, Monica Anisie. Fără nicio explicație, potrivit declarațiilor acestuia. Câteva ore mai târziu, Monica Anisie l-a numit director pe Nicolae Mărginean, unul dintre principalii contestatari ai lui Zamfir.

Directorul demis crede că este victima unei campanii de denigrare duse de anumiți angajați ai Institutului pe care i-a sancționat pentru nerespectarea unor reguli.

Monica Anisie a anulat astfel ordinul emis de secretarul de stat responsabil cu Cercetarea, Dragoș Ciuparu, care îi prelungise lui Zamfir mandatul de director al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH).

Nicolae Zamfir este director al Institutului de Fizică Nucleară „Horia Hulubei” încă din 2004, an în care a revenit în țară de la Yale University, SUA, unde a fost profesor și cercetător în cadrul Wright Nuclear Structure Laboratory din 1997 până 2004. Institutul de Fizică Nucleară este instituția care implementează în România proiectul laserului de la Măgurele (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP), Zamfir fiind directorul proiectului încă de la lansarea acestuia.