Premierul susţine că, dacă justiţia va suspenda delimitarea colegiilor, executivul este pregătit pentru o "ripostă imediată".
Premierul Călin Popescu-Tăriceanu susţine că este pregătit pentru o „ripostă imediată“, în cazul în care judecătorii Curţii de Apel Bucureşti vor suspenda hotărârea de guvern privind delimitarea colegiilor uninominale. Curtea de Apel Bucureşti urmează să judece astăzi o plângere împotriva acestei hotărâri, formulată de PRM. Invitat marţi seara la televiziunea publică, Tăriceanu a afirmat că alegerile se vor ţine la data fixată şi după sistemul votului uninominal.
„Am pregătit toate măsurile necesare din partea guvernului, riposta este pregătită pentru ca lucrurile să fie duse la bun sfârşit în termen. Şi aici vreau să risipesc orice speculaţii, alegerile se vor ţine, aşa cum sunt programate, la finele lunii noiembrie şi pe sistem uninominal“, a declarat Tăriceanu. Cu toate acestea, premierul nu a precizat în ce constau măsurile guvernului, spunând doar că „executivul are posibilitatea unei mişcări rapide cu care să reinstaleze în funcţie tot pachetul de legi pentru votul uninominal“. Tăriceanu a reiterat ideea că PRM şi PDL ar fi partidele care ar vrea să blocheze uninominalul, afirmând că, în cazul aplicării acestei legi, PRM ar dispărea de pe scena politică, iar PDL ar pierde între 7% şi 10%, comparativ cu votul pe liste. Strategia de rezervă a executivului
Ce vor face concret liberalii? Potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, în cazul în care PRM va avea câştig de cauză, guvernul va emite atât o nouă ordonanţă de urgenţă, cât şi o nouă hotărâre de guvern, ambele urmând să respecte solicitările Curţii de Apel sau ale Curţii Constituţionale.
PRM a atacat în instanţă hotărârea de guvern care delimitează colegiile uninominale, pe motiv că executivul a trasat o parte din colegii fără să aibă la bază o propunere a Comisiei parlamentare de Cod electoral. Pe de altă parte, PRM a contestat la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă prin care guvernul a modificat Legea electorală. Este posibil ca judecătorii Curţii de Apel să aştepte decizia Curţii Constituţionale pentru a lua ei înşişi o hotărâre.
METAFORĂ
PSD, „spectator“ la pensii Premierul Tăriceanu a ripostat şi la încercarea PSD de a-şi atribui paternitatea majorării pensiilor. „Este ca la un meci de fotbal unde, în final, se spune că la rezultatul victoriei au contribuit şi spectatorii din tribună. Cam aşa este cu PSD-ul“, a afirmat Tăriceanu. De altfel, premierul a insistat, în emisiunea de la TVR, pe meritul guvernului pe care îl conduce pentru majorarea pensiilor, afirmând că, de la preluarea puterii, pensiile s-ar fi dublat.