Orașul din România, care va avea primul eco-cartier. Ce avantaje vor avea locuitorii

Orașul din România, care va avea primul eco-cartier. Ce avantaje vor avea locuitorii Exo-cartier. Sursa foto: Dreamstime.com

Târgu Mureș va avea un eco-cartier în următorii ani. Inițiativa vine după ce orașul a demonstrat că are bune practici de administrare și a câștigat concursul lansat de Ambasada Franţei în 2023. Cei care vor locui în noul cartier vor beneficia de o serie de facilități.

Târgu Mureș intră în rândul orașelor durabile. După câştigarea concursului de bune practici,  lansat în 2023 de Ambasada Franţei, acesta va avea primul eco-cartier. Administrația locală a făcut deja primii pași pentru implementarea proiectului.

Târgu Mureș va avea primul eco-cartier

Primăria Târgu Mureş a organizat primul workshop legat de construcția primului eco-cartier. La acesta a luat parte drectorul Institutului  Francez, Julien Chiappone-Lucchesi, precum și alți experţi francezi. Implementarea proiectului este posibilă după câştigarea concursului de bune practici privind oraşele durabile, lansat în 2023 de Ambasada Franţei.

„ Din 2017, am organizat un concurs numit 'Oraşe durabile'. Şi acesta nu este doar un concurs, este de fapt un demers complex, de aceea vorbim astăzi despre demersul Eco-Cartier. Acest demers cuprinde ansamblul elementelor de cooperare şi ne-am dat seama că aceste elemente de cooperare trebuie să fie globale şi trebuie să dureze în timp. De ce este importantă planificarea unui oraş şi un subiect binevenit pentru acest tip de cooperare? Este un demers meritoriu care a fost verificat în timp şi care a fost până la urmă îmbrăţişat de multe oraşe, care are meritul de a avea şi de a lansa şi o experienţă internaţională şi acest aspect internaţional este foarte important. ” a afirmat Julien Chiappone-Lucchesi, care este şi consilier pentru cooperare şi acţiuni culturale la Ambasada Franţei.

Ne puteți urmări și pe Google News

onform oficialului francez, scopul acestui concurs, câștigat de Târgu Mureș, este acela de a îmbunătăți zonele urbane.

„Dincolo de această etichetă, de eco-cartier, eu cred că este interesant să refacem oraşul într-o altfel de manieră şi este important să implicăm foarte mulţi actori, să-i implicăm pe cetăţeni în planificarea urbană cu acest concurs oraşe durabile", a declarat acesta.

Ce obligații vor avea reprezentanții administrației locale

Reprezentantul Ambasadei Franţei în România a precizat că aceste proiecte nu pot fi implementate fără participarea administrației locale. Conform specialiștilor francezi, inițiativa de la Târgu Mureș va reprezenta un exemplu și pentru alte orașe din țară care se vor alinia acestor norme de trai.

Târgu Mureş va avea primul eco-cartier. Ce avantaje vor avea locuitorii

Eco-cartier. Sursa foto: Dreamstime.com

„Aceste oraşe, peste tot în lume, trebuie să-şi aducă aportul lor, altfel aceste obiective nu vor fi atinse. (...) Vorbim despre momentul în care legislaţia română se codifică, se maturizează şi este important să lansăm un proiect-pilot care dă perspective altora, iar acest ajutor tehnic care începe aici, la Târgu Mureş, dar va continua la Răşinari, un oraş mai mic", a arătat Julien Chiappone-Lucchesi.

Târgu Mureş va avea primul eco-cartier. Ce avantaje vor avea locuitorii

Julien Chiappone-Lucchesi. Sursa foto: Facebook

Primul eco-cartier din Târgu Mureș. Cum va arăta

Odată cu această inițiativă, orașul Târgu Mureș va avea și un plan de modernizare a transportului în comun, care include și construcția unei piste de biciclete. De asemenea traseele pietonale vor fi modernizate. De asemenea, proiectul include și construcția unei parcări subterane cu 4 etaje și 366 de locuri de parcare.

„ Prin construirea acestei parcări avem ocazia să eliberăm zona de parcările şi garajele excesive amenajate la sol şi, totodată, să amenajăm spaţii publice cu diverse destinaţii pentru activităţi sociale, culturale, sportive sau de agrement şi sănătate. Acest proiect nu este doar despre o schimbare fizică, ci şi despre o schimbare de mentalitate şi implicare socială", a susţinut edilul.

De asemenea, noul eco-cartier va incluse și spații publice pentru activități sociale, culturale, sportive, de agrement sau sănătate. Primarul orașului a lansat o invitație către sectorul public și privat, precum și către ONG-uri, solicitând implicarea acestora în atingerea obiectivelor.

articol sustinut