Evenimentul Zilei > International > „Târfă”, „scursură”, „stăpână de sclavi” – Monument al Reginei Victoria, vandalizat de Black Lives Matter
„Târfă”, „scursură”, „stăpână de sclavi” – Monument al Reginei Victoria, vandalizat de Black Lives Matter

„Târfă”, „scursură”, „stăpână de sclavi” – Monument al Reginei Victoria, vandalizat de Black Lives Matter

Un ansamblu monumental închinat Reginei Victoria a fost vandalizat, mânjit cu tot felul de inscripții injurioase la adresa probabil celui mai important suveran britanic din istorie.

Actul de vandalism – un fenomen care cuprins în câteva zile Marea Britanie, importat din Statele Unite – a vizat un grup statuar din orașul Leeds. în care, alături de statuia reginei, la picioarele sale, stau două femei întruchipând Pacea și Hărnicia.

Monumentul a fost mânjit cu mesaje printre care „stăpână de sclavi”, „ucigașă”, „violatoare” (!), „târfă”, „scursură”, „rasistă”, relatează Leeds Live.

La baza statuii, vandalii au mâzgălit „Black Lives Matter” și „!!!educare”. De asemenea, cele două femei de la picioarele reginei au fost mânjie cu vopsea colorată.

Pentru cei care vor „educare”, să spunem că regina Victoria nu numai că nu a avut sclavi, dar lunga sa viață s-a desfășurat într-o perioadă în care sclavia fusese deja interzisă în Marea Britanie.

În timp ce mișcările de militanți care cer distrugerea anumitor statui și monumente se prezintă ca „reparatoare” ale greșelilor istorice, în Marea Britanie memorialele sunt cel mai adesea ridicate la inițiativa cetățenilor și sunt plătite din colecte publice, nefiind impuse de stat.

Este și cazul monumentului din Leeds al reginei Victoria, construit în 1905 pentru a nemuri amintirea suveranei decedate în 1901, și plătit prin chetă cetățenească.

Inițial, statuia reginei Victoria a fost amplasată în fața primăriei orașului Leeds, dar a fost mutată într-un parc, în anii 1930, din rațiuni de spațiu.

Domnia de 64 de ani a reginei Victoria a reprezentat o perioadă de progres științific și de civilizație fără precendent, ducând la o creștere spectaculoasă a nivelului de trai al supușilor săi.

De asemenea, aceste peste șase decenii au reprezentat perioada de maximă expansiune a Imperiului Britanic.

Imperiul Britanic a fost primul stat care, încă înainte de înscăunarea Reginei Victoria, a luat măsuri efective pentru abolirea sclaviei, cheltuind sume enorme pentru eliberarea sclavilor și cu navele de război care vânau negustorii de sclavi.

În Africa, Imperiul Britanic a dus războaie veritabile împotriva regilor africani, care nu aveau nici o intenție să pună capăt comerțului bănos cu sclavi.