Cei 32 de eurodeputați români și-au ales comisiile în care vor activa în Parlamentul European. În timpul campaniei electorale, s-au bătut cu pumnii în piept că vor merge la Bruxelles să promoveze și să apere interesele României. De fapt, ei vor vota așa cum le dictează familia europeană, la care a aderat partidul din care fac parte. Chiar dacă asta înseamnă că vor fi nevoiți să-și încalce promisiunea și să facă pact cu adversarii politici din țară.

 

Comisiile de la Bruxelles sunt caracterizate de o birocrație excesivă, dar și de un aparat uriaș de funcționari aflați în slujba deputaților. Comisiile solicită prezentarea de propuneri legislative prin adoptarea de rapoarte, prezintă amendamente în sesiunea plenară și desemnează o echipă care să poarte negocierile cu Consiliul legate de legislația UE.

De asemenea, acestea adoptă rapoarte din proprie inițiativă, organizează audieri la care participă experți și monitorizează celelalte instituții și organe ale UE. O comisie este alcătuită din 25 până la 73 de membri titulari și un număr echivalent de membri supleanți.

Comisia de Bugete (BUDG). Ține socoteala veniturilor și chel tuielilor care se fac în spațiul comunitar. Este o comisie extrem de râvnită deoarece toți banii UE „stau în pixul” eurodeputaților care o compun. Reprezentanți români: Clotilde Armand (Renew Europe/ USR), Siegfried Mureșan (PPE/ PNL) și Nicolae Ștefănuță (Renew/USR).

Comisia pentru Transport și Turism (TRAN). Se ocupă de dezvoltarea unei politici comune privind transportul feroviar, rutier şi pe căi navigabile, precum şi transportul maritim şi aerian. Serviciile poștale și turismul intră în atribuțiile acesteia. Reprezentanți români: Gheorghe Falcă(PPE/PNL), MarianJean Marinescu (PPE/PNL) și Cristian Terheș (S&D/PSD).

Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI). Este responsabilă de funcţionarea şi dezvoltarea politicii agricole comune. Dacian Cioloș a optat pentru această comisie după ce a fost comisar european pentru Agricultură. Pe lângă el, în comisie mai activează din România, socialista Carmen Avram și Daniel Buda.

Din Comisia pentru Afaceri Economice și Monetare (ECON) face parte un singur român, liberalul Cristian-Silviu Bușoi.

Comisia pentru Pescuit (PECH). Este una de mare interes la nivelul UE, deoarece aici se stabilesc politicile referitoare la protejarea și gestionarea resurselor, dar și a flotelor de pescuit. Este un domeniu de mare interes în toate statele uniunii. În legislatura trecută, România a fost reprezentată de Norica Nicolai, acum țara noastră nu are niciun membru cu drepturi depline. Membru supleant este Carmen Avram.

Comisia pentru Afaceri Externe (AFET). Este responsabilă de relațiile UE cu restul statelor și joacă un rol important în gestionarea relațiilor dintre părți. Fostul președinte Traian Băsescu va activa în această comisie, cot la cot cu socialistul Claudiu Manda. Cei doi se întâlnesc și în Subcomisia pentru Securitate și Apărare (SEDE).

Comisia pentru Dezvoltare Regională (REGI). Condusă până acum de Corina Crețu, este organismul care împarte banii uniunii țărilor membre. Fostul comisar Corina Crețu a optat să fie simplu membru tot în această comisie. Alături de ea mai activează Adrian-Dragoș Benea (S&D/PSD), Cristian Ghinea (Renew/USR) și Mircea Hava (PPE/PNL).

Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE). Este considerată „câinele de pază” al democrației europene, dar și „batalionul disciplinar” al țărilor asupra cărora planează suspiciuni că s-ar abate de la normele impuse. LIBE a rămas în mintea românilor în special după ce membrii acesteia au audiat-o pe Laura Codruța Kovesi, dar și din cauza prestației pe care a avut-o Monica Macovei în acest for. Rareș Bogdan, șeful delegației române a popularilor europeni, este membru al acestei comisii. El îl are subordonat pe Vasile Blaga. Socialistul Tudor Ciuhodaru, Ramona Strugariu și Dragoș Tudorache, ambii de la PLUS, fac parte din LIBE.

Te-ar putea interesa și: