Tancurile Abrams, ținte ușoare pentru dronele rusești în Ucraina

Tancurile Abrams, ținte ușoare pentru dronele rusești în UcrainaUS tanc Abrams A1M1 în exercițiul Platinum Lynx, Galati, Romania, 11 December 2015 sursa: Neacsu Razvan Chirnoaga | Dreamstime.com

Tancurile Abrams, motiv de îngrijorare. Conform ziarului New York Times, forțele rusești au reușit să distrugă cinci tancuri M1 Abrams și să avarieze alte trei. În războiul din Ucraina, pe câmpul de luptă, fărăp să facă vreun secret din asta. În contextul în care dronele rusești, cu un cost de producție mult inferior, sunt  o amenințare semnificativă pentru aceste tancuri costisitoare.

Ziarul a relatat sâmbătă că dronele FPV (First-Person View), cunoscute și ca muniții staționare sau kamikaze, au devenit principalul mijloc de atac. Prin care Rusia a reușit să elimine tancurile oferite de SUA, ucrainienilor. Acestea sunt considerate simboluri puternice ale forței militare americane.

Dintre cele 31 de tancuri Abrams oferite de Washington, cel puțin cinci au fost distruse complet. Iar alte trei au suferit avarii moderate. Unele dintre aceste tancuri au fost eliminate în confruntări directe. Inclusiv într-un duel cu tancul rusesc T-72B3, unul dintre principalele tancuri de luptă ale armatei ruse.

Abrams, un tanc scump, distrus de drone ieftine

Colonelul Markus Reisner, un istoric și expert militar austriac, citat de NYT, descrie eficacitatea dronelor rusești. Comentând eficacitatea surprinzător de mare a dronelor în distrugerea tancurilor Abrams a spus că este „incredibilă”. Publicația americană notează că aceste UAV-uri sunt „ucigași de tancuri de mare precizie și la costuri reduse”. Având o rată de acuratețe care depășește 90%.

Mai mult, se afirmă că drona, cu un cost de producție de doar 500 de dolari, este capabilă să distrugă un tanc Abrams, evaluat la aproximativ 10 milioane de dolari. Totodată, NYT recunoaște că apărarea tancurilor Abrams în fața atacurilor cu drone nu este o sarcină ușoară. Neexistând metode simple sau unice de protecție.

Tancurile Abrams au fost desfășurate pe linia frontului la sfârșitul lunii februarie. Într-un efort al Ucrainei de a opri înaintarea trupelor rusești după capturarea orașului Avdeevka din Donbass. Un lot de 31 de tancuri M1 Abrams fusese promis Kievului la începutul anului trecut. Livrarea completă a fost realizată abia la mijlocul lunii octombrie, când contraofensiva ucraineană era deja în mare măsură epuizată.

Tancul Abrams, mândria armatei

Tancurile Abrams, denumite oficial ca M1 Abrams, sunt tancuri principale de luptă ale armatei Statelor Unite ale Americii. Au fost dezvoltate în anii 1970 și introduse în serviciu în 1980, având scopul de a înlocui tancurile mai vechi precum M60. Tancul a fost numit în onoarea generalului Creighton Abrams, un fost comandant al forțelor militare americane în Vietnam.

M1 Abrams este cunoscut pentru superioritatea sa tehnologică, puterea de foc remarcabilă și protecția avansată. Este echipat cu un tun principal de calibru 120 mm. Este capabil să folosească o varietate de muniții pentru a angaja diverse ținte, inclusiv alte tancuri și structuri fortificate. Protecția tancului este asigurată de armura compozită, care include plăci din uraniu sărăcit și alte materiale avansate ce oferă o rezistență mare la impacturile proiectilelor antitanc.

Unul din cele mai scumpe tancuri

De-a lungul timpului, M1 Abrams a fost modernizat în mai multe versiuni, inclusiv M1A1 și M1A2, îmbunătățindu-se armura, sistemele de țintire și comunicații, și capacitatea de supraviețuire pe câmpul de luptă. Tancul este de asemenea dotat cu sisteme avansate de control al focului, care permit o acuratețe ridicată chiar și în mișcare.

M1 Abrams a fost folosit în diverse conflicte, inclusiv în Războiul din Golf, invazia Irakului și în Afganistan, dovedindu-se a fi un vehicul de luptă extrem de eficient și rezistent. Deși este unul dintre cele mai scumpe tancuri din lume, capabilitățile sale justifică costul în contextul necesităților de luptă moderne.

Ne puteți urmări și pe Google News