Tănase Stamule, decanul FABIZ, spune că nivelul învățământului poate fi crescut după mărirea salariilor

Tănase Stamule, decanul FABIZ, spune că nivelul învățământului poate fi crescut după mărirea salariilor Sursă foto: Arhiva EVZ

Tănase Stamule, decan al facultății FABIZ, a intervenit în scandalul generat de greva din Educație. Economistul a explicat că doar prin majorarea salariilor cadrelor didactice calitatea învățământului din România poate crește.

Tănase Stamule, decanul Facultății de Administrare a Facerilor cu Predare în Limbi Străine (FABIZ), a observat că multe persoane au scris în mediul online că mai întâi ar trebui să crească calitatea învățământului, iar mai apoi salariile cadrelor didactice. Economistul a explicat că nicio persoană nu se poate dedica profesiei sale dacă salariul lunar nu îi ajunge să se întrețină. De asemenea, Tănase Stamule a subliniat că profesorii au nevoie de salarii care le să asiguere liniștea financiară.

„Observ mai mulți prieteni virtuali care spun că mai întâi trebuie crescută calitatea învățământului și doar ulterior crescute salariile. Aceste persoane nu înțeleg cum funcționează o organizație și în general nu au condus niciodată oameni. Pentru a fi eficienți oamenii au nevoie de liniște financiară. Nicio persoană nu se poate dedica meseriei dacă venitul nu îi ajunge pentru cheltuieli existențiale”, a explicat decanul FABIZ.

O vânzătoare a refuzat să lucreze într-o școală

Economistul a mai adăugat că managerilor din Educație o să le fie imposibil să impună standarde de calitate ridicate dacă profesorii nu vor avea un salariu mulțumitor. „Dacă pui prea multa presiune, fără niciun fel de recompensare, oamenii pur și simplu pleacă”. Tănase Stamule și-a amintit și de conversația purtată cu o cunoștință care lucrează într-o cofetărie și a refuzat să participe la un concurs pentru un post de secretară de facultate.

Salariul pe care îl primea femeia la cofetărie este mult mai mare față de cel pe care îl încasează o secretară. „Salariul de debutant este de 2.300 de lei. Mi-a spus că e vânzătoare la o cofetărie și că acolo primește 3.600 de lei și că fără 4.000 de lei net nu pleacă de acolo…85% dintre studenții FABIZ sunt la taxă, iar facultatea își acoperă fără probleme costurile, producând și profit pentru universitate. Legea nu ne permite ca universitate să creștem salariile, acestea fiind pe grila unică, oricât de mult profit am avea”, a scris Tănase Stamule pe Facebook.