Tamponările rezolvate amiabil scumpesc RCA-ul

Tamponările rezolvate amiabil scumpesc RCA-ul

CSA va elimina din ecuaţia unui accident poliţia, care-şi va transfera cheltuielile spre asigurători, cei din urmă recuperând banii de la şoferi.

Constatul amiabil, norma Comisiei de Supraveghere a Asigură rilor, ce va intra în vigoare de la 1 iulie 2009, va contribui şi ea la scumpirea poliţelor de asigurare auto din 2010. Reglementarea duce la scurtarea procedurilor de recuperare a prejudiciilor în caz de accidente de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale. Din această ecuaţie este eliminată Poliţia Rutieră.

Cursul banului în natură este simplu. Poliţia îşi transferă cheltuielile către asigurător, iar cel din urmă va trebui să scumpească poliţele de asigurare pentru a acoperi cheltuielile pasate de poliţie. Astfel că singura sursă viabilă de bani va rămâne tot clientul. „Principala instituţie avantajată de această măsură este Poliţia Rutieră, care îşi transferă toate costurile de protocolare a accidentelor uşoare către asigurători, aceasta în condiţiile în care toate societăţile de asigurare încearcă să micşoreze cât mai mult cheltuielile şi sunt afectate de scăderea subscrierii în contextul actual de criză financiară mondială“, ne-a declarat Eugen Stoica, director Direcţia Daune, BCR Asigurări.

În final, toate aceste cheltuieli că rora o companie care vrea să trăiască trebuie să le facă faţă vor fi mutate în buzunarul clientului. „Acesta va constata că timpul (pe care nu îl mai pierde la poliţie) costă bani (şi va trebui să plătească în plus la reînnoirea poliţei de asigurare)“, ne-a mai spus directorul de daune.

Asiguraţii, „în cruce“

Principalul avantaj, din punctul de vedere al şoferului, constă în elimina rea timpului pierdut la poliţie pentru declararea evenimentului. Aceasta în condiţ iile în care evenimentul este unul simplu, iar cei doi conducători auto se înţeleg. Dacă sunt implicate mai multe autovehicule sau părţile nu se înţeleg, protocolarea acestor accidente cade în continuare în sarcina Poliţiei Rutiere.

„Dacă cei doi se înţeleg pe constatul amiabil, asiguratul meu pe RCA va înştiinţa celălalt asigurător, iar celălalt şofer mă va înştiinţa pe mine“, ne-a declarat Daniela Grigore, directorul Diviziei de Daune, Allianz Ţiriac Asigurări. Din moment ce poliţia nu se va mai implica vor apărea cheltuieli pentru instruirea personalului asigurătorilor în aceste cazuri. Mai mult decât atât, asigurătorii consideră că eliminarea drumului la poliţie va conduce, din cauza lipsei de educaţie civică şi la creşterea încercărilor de obţinere a despăgubirilor în mod fraudulos, condiţii în care societăţile de asigurare vor fi nevoite să-şi ia măsuri de precauţie prin mărirea numărului de personal specializat în combaterea fraudei, ce va duce la alte cheltuieli.

Ne puteți urmări și pe Google News