Haibatullah Akhundzada va fi numit lider suprem al Emiratului afgan înființat de talibani. Titlul său va fi de conducător al tuturor credincioșilor, după modelul din Iranul vecin, chiar dacă talibanii sunt suniți, iar iranienii șiiți.
Executivul taliban va fi condus de un cofondator al mișcării, Mullahu, Abdul Ghani Baradar. Anunțul oficial ar putea fi făcut chiar înainte de următoarea rugăciune de vineri. Se așteaptă ca Akhundzada să apară în public. britanice.
Un lider cu mâinile pătate de sânge
Akhundzada, care are aproximativ 60 de ani, e mai mult un expert în jurisprudența islamică decât un luptător. El a făcut parte din vechea gardă a talibanilor și a participat la războiul sfânt purtat împotriva invadatorilor sovietici din anii 1980. Între 1996 și 2001, când talibanii au deținut puterea în Afganistan, Haibatullah Akhundzada a fost în fruntea instanțelor islamice care au condamnat femeile vinovate de adulter să fie ucise cu pietre și au ordonat tăierea mâinilor hoților. Din 2016, el se află în frntea talibanii după ce americanii l-au eliminat într-un atac cu drone pe fostul lider Akhtar Mohammad Mansour. Printre liderii cu un cuvânt greu de spus vor fi tânărul mullah Mohammad Yaqoob, fiul fondatorului talibanilor, care va ocupa probabil funcția de ministru al apărării. Sirajuddin Haqqani, care conduce rețeaua specializată în atentate sinucigașe și are pe capul său o recompensă americană de 5 milioane de dolari, va conduce un minister, probabil cel de Interne. Femeile din executiv vor avea „un rol mai puțin important”, a explicat Sher Abbas Stanekzai, numărul doi al biroului politic al talibanilor din Qatar. Printre noii lideri nu vor exista personaje care să fi ocupat poziții de putere în ultimii 20 de ani, cît țara a fost ocupată de trupele NATO. Guvernul „incluziv” anunțat de mai multe ori de talibani e numai o fațadă.
Talibanii organizează parade cu tehnica de luptă lăsată în urmă de americani
În Kandahar, capitala spirituală a talibanilor, a avut loc deja o paradă „victoriei” la care au luat parte sutele de mașini blindate americane capturate. Pe antenele vehiculelor fluturau simbolurile noului emirat- steaguri albe pe care sunt scrise cu negru versete din Coran. De asemenea, talibanii au ridicat de la sol și un elicopter Black Hawk "moștenit" tot de la americani. La Khowst, un alt fief al talibanilor, s-a organizat o înmormântare a coaliției internaționale cu sicriuri goale învelite în steaguri NATO, americane, franceze și britanice.
Războiul civil nu s-a încheiat
De altfel, noul executiv taliban s-a confruntat de la bun început cu o rezistență armată. Marți seara au izbucnit ciocniri violente între rezistența din Panjsher a lui Ahmad Massoud și talibanii care au încearcat să intre în regiune. Amir Khan Muttaqi, un înalt exponent al talibanilor, le-a ordonat celor care nu vor să accepte noul regim: «Sunteți înconjurați. Alăturați-vă Emiratului Islamic și evitați un război ».
18 milioane de oameni riscă să rămână fără nicio sursă de trai
Cei aproximativ 100.000 de afgani care au colaborat cu NATO caută cu disperare o soluție de a ieși din țară, iar comunitatea internațională îi presează pe talibani să permită înființarea unor coridoare umanitare. Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a tras un semnal de alarmă: „În Afganistan se profilează o catastrofă umanitară. Aproape jumătate din populație are nevoie de asistență ”. Potrivit ONU, aprovizionarea cu alimente a celor 18 milioane de persoane care trăiau din ajutorul occidental se va epuiza până la sfârșitul lunii. În timpul unei întâlniri secrete cu liderii talibani, Richard Moore, șeful M I6, serviciul de informații britanic, a avertizat că nu va ajunge niciun ajutor atâta timp cât Emiratul va fi aliat cu Al Qaeda, scrie Il Giornale.