Evenimentul Zilei > International > Talibanii iau o decizie extremă, care le vizează pe femei. E un joc tactic sau o mișcare neașteptată?
Talibanii iau o decizie extremă, care le vizează pe femei. E un joc tactic sau o mișcare neașteptată?

Talibanii iau o decizie extremă, care le vizează pe femei. E un joc tactic sau o mișcare neașteptată?

Ministrul de Interne al talibanilor a declarat pentru CNN că „vești bune” sunt pregătite pentru femeile afgane care așteaptă să se întoarcă la școală, în timp ce a glumit că „femeile obraznice” ar trebui să stea acasă.

„Ținem femeile obraznice acasă”, a declarat Sirajuddin Haqqani, liderul organizației teroriste Haqqani Network, într-un interviu exclusiv. Când i s-a cerut să-și clarifice comentariul, Haqqani a spus: „Spunând femei obraznice, a fost o glumă referindu-mă la acele femei obraznice care sunt controlate de alte părți pentru a aduce actualul guvern în discuție”.

O nouă lege pentru fete

Cu o voce blândă și măsurată, el a reiterat angajamentul trecut al talibanilor de a proteja drepturile femeilor la muncă și educație – atâta timp cât acestea se încadrează în interpretarea organizației legii islamice.

Cu toate acestea, aceste promisiuni au eșuat până acum, iar talibanii s-au confruntat cu condamnări internaționale pentru că au interzis fetelor să urmeze școala secundară sau universitatea.

Relații mai bune cu Statele Unite ale Americii

Haqqani, care se află și pe lista celor mai căutate persoane de către FBI, a spus că fetelor din Afganistan li se permite să meargă la școală până în clasa a șasea. „Peste acest grad, se continuă lucrările la un mecanism. Foarte curând, veți auzi o veste foarte bună despre această problemă”, a spus el potrivit Business Insider.

Interviul lui Haqqani cu Amanpour de la CNN reprezintă o schimbare radicală față de natura retrasă a liderului odată secret. Abia în martie a permis pentru prima dată ca al său chip să fie fotografiat în public. Remarcile lui către Amanpour ar putea ajuta la răspunsul de ce Haqqani este acum dispus să iasă în lume. „În viitor, ne-am dori să avem relații bune cu Statele Unite și comunitatea internațională”, a spus el, potrivit CNN. „În prezent, nu îi privim ca pe dușmani”.