Tăițeii instant sunt bombe chimice și nu au nicio legătură cu preparatul original

Tăițeii instant sunt bombe chimice și nu au nicio legătură cu preparatul original

Românii nu sunt cei mai mari fani ai preparatelor culinare din bucătăria asiatică, însă foarte mulți tineri în mod special, dar și copiii sau bătrânii, consumă regulat tăiței-instant, cunoscuți și sub denumirea de noodles. Sunt un fel de tăiței chinezești, care se umflă imediat în apă și, amestecați cu un praf și un ulei, devin o cină gustoasă, sățioasă și costă doar un leu sau doi, în funcție de soritiment. Totodată, prețul mic de la raft e direct proporțional cu prețul pe care îl plătim cu sănătatea proprie. Acest aliment este extrem de nociv, exemplu fiind un tânăr student care a murit la vârsta de 18 ani din cauza cancerului de stomac, după ce a consumat tăiței instant timp de mai mulți ani.

Tăițeii chinezești sau instant sunt o mâncare populară. Copiilor le plac, se pregătesc rapid, sunt foarte ieftini și totodată gustoși! Dar vorbim despre acei tăiței pe care îi găsim pe rafturile hypermarketurilor, nu pe cei făcuți în mod tradițional, în bucătăriile asiatice. Despre „tăițeii la plic”, majoritatea consumatorilor consideră că nu au cum să fie foarte dăunători organismului, comparativ cu mâncarea de tip fast-food. De aceea, părinții le refuză copiilor o porție de cartofi prăjiți, de exemplu, înlocuind-o cu acești tăiței. „Pentru că sunt doar niște tăiței!”, spun mulți. Realitatea este alta. Medicii spun că sunt bombe chimice și potențiatori de cancer pentru organismul uman! Dr. Braden Kuo de la Spitalul General din Massachusetts a studiat ani buni fenomenul și a reușit să răspundă la întrebarea „Noodles-ii dăunează sau nu sănătății?”. Cercetătorul a punctat cinci efecte pe care le are acest preparat asupra organismului, imediat după consum.

Sunt digerați foarte greu

Dr. Braden Kuo a demonstrat, prin o lungă serie de ecografii abdominale făcute unor pacienți care consumau acest produs, că tăițeii rămâneau intacți în stomac, la multă vreme după ingerare. Explicația? „Din cauza cantității uriașe de conservant pe care o conțin, tăițeii instant au rămas intacți în sistemul digestiv chiar și după două ore de la ingerare. O perioadă mult mai mare comparativ cu digerarea tăițeilor făcuți în casă, în mod tradițional”, a spus doctorul. Prin urmare, stomacul este forțat să „lucreze” ore întregi pentru a distruge acest aliment industrial.

Expunere prelungită la aditivi toxici

Pe măsură ce tăițeii instant rămân în organism pentru o lungă perioadă de timp, din cauza procesului de digestie foarte lent, corpul nostru își prelungește expunerea la aditivi toxici, precum Hidroxianisol butilat (E 320 sau BHA) și Tert-butilhidrochinona (TBHQ).

BHA și TBHQ sunt folosiți ca și conservanți în prepararea tăițeilor instant, iar motivul este acela de a oferi produselor o durată mai mare de depozitare.

 În urma cercetărilor s-a constatat faptul că, TBHQ și BHA creează numeroase probleme de sănătate. Potrivit Centrului pentru Știință în Interes Public (CSPI), un studiu guvernamental bine conceput a demonstrat că TBHQ contribuie în mod direct la apariția și creșterea tumorilor canceroase. Conform Bibliotecii Naționale de Medicină (NLM), în urma unor studii de cercetare, au fost raportate cazuri de tulburări de vedere după consumul sistematic de produse care conțin TBHQ. De asemenea, sunt citate studii care au descoperit că acest aditiv provoacă mărirea ficatului și totodată efecte neurotoxice, cum ar fi convulsiile și paralizia la șobolani de laborator.

Crește riscul bolilor cardiace, al accidentului vascular cerebral și al diabetului de tip 2

 În urma unui studiu publicat în „Journal of Nutrition” s-a constatat că femeile care au consumat o cantitate mai mare de tăiței instant - aproximativ de două ori pe săptămână, au prezentat un risc semnificativ de îmbolnăviri ale sistemului metabolic (68% mai probabil), decât cele care au mâncat mai puțini tăiței, indiferent de dietă sau exerciții fizice. „Un metabolism bolnav prezintă, de fapt, un cumul de afecțiuni care apar simultan: boli cardiace, AVC și diabet de tip 2”, a explicat Dr. Braden Kuo. „Creșterea tensiunii arteriale, creșterea nivelului de zahăr din sânge, obezitatea – în special excesul de grăsime în jurul taliei și un nivel anormal de colesterol sau trigliceride, toate acestea sunt provocate de grăsimile nesănătoase care se găsesc și în tăițeii instant. În praful acela chimic se mai găsește și o cantitate foarte concentrară de sodiu. Cu siguranță e de menționat faptul că o singură porție de tăiței intant conține 861 mg de sodiu. Cei care savurează două porții la o singură masă ingerează o cantitate uriașă de sare: 1.722 mg. „American Heart Association” recomandă să consumăm mai puțin de 1.500 mg de sodiu pe zi.

Conțin controversatul potențiator de gust, glutamat monosodic

Sunt bogați în grăsimi și carbohidrați, conținând aproximativ 7 grame de grăsime și 27 grame de carbohidrați. De asemenea, majoritatea tăițeilor instant conțin glutamat monosodic (MSG), un aditiv alimentar folosit pentru îmbunătățirea gustului acestora, care s-a dovedit a fi cancerigen și este de evitat în alimentația copiilor, a bătrânilor și a celor cu boli cronice. Un studiu a dovedit legătura dintre MSG și creșterea exagerată în greutate, spcialiștii denumind acest aditiv „drogul obezității”. De asemenea, s-a dovedit științific faptul că glutamatul dă dependență.

Ocluzii intestinale

Un alt efect secundar al consumului de tăiței la plic este balonarea. „Se datorează procesului de digestie chinuit. Acești tăiței provoacă o reală suferință aparatului digestiv. După ce staționează o perioadă mult prea lungă în stomac, în intestine provoacă blocaje – uneori foarte grave! Pentru că au un conținut aproape inexistent de fibre, deplasarea în tractul digestiv se face foarte încet. Așadar, un efect al consumului lor poate fi și o oculize intestinală, în special în cazul bătrânilor. Această afecțiune reprezintă o urgență medicală și deseori poate fi fatală”, atenționează medicul.

FOTO: Dr. Braden Kuo a demonstrat că tăițeii rămân intacți în stomac

270 de milioane de porții, zilnic

Tăițeii subțiri făcuți din făină de orez sau amestec de cereale se numesc „Ramen” și au fost preparați pentru prima oară în Japonia, în anul 1958. De atunci, acest aliment a devenit un fel de „mâncare globală”, 270 de milioane de porții fiind consumate zilnic. Preparatul are și o organizație mondială, numită „World Instant Noodle Association” (WINA), care încearcă să popularizeze și mai mult tăițeii instant.

 

Dr. Florin Bălănică, nutriționist: „Ne expunem la 13 tipuri de cancer!”

Consumul tăițeilor instant îi face pe nutriționiștii români să tragă semnale de alarmă de mai mulți ani. Un aliment ieftin și gustos duce, vizibil, către probleme de greutate și de sănătate. Dr. Florin Bălănică (foto), cu o experiență de 22 de ani de practică în domeniul medical, nu se declară surprins de popularitatea produsului pe piață și în preferințele consumatorilor. Timpul alocat gătitului e mai mic, pretențiile asupra gustului sunt mai mari și, adesea, partea financiară are și ea un aport. „Tot ce înseamnă produs preamabalat presupune conservare, iar conservarea presupune, pe mai departe, sare și diverse tipuri de conservanți și potențiatori de gust. Deci, E-uri”, explică dr. Bălănică.

„În momentul în care mănânc după gust și nu după nutrient, eu nu aleg alimentul în sine, ci potențiatorul de gust. Consumând, pe teremen lung, produse de acest gen mă predispun către patologii de tipul diabetului, a bolilor digestive și metabolice, hipertensiune. Mă predispun și la obezitate, iar un om obez e predispus la diabet și la 13 tipuri de cancer! Cancerul duodenal este unul dintre acestea”, mai explică medicul. „Important de știut este și faptul că un produs ambalat și procesat, consumat cu moderație la un interval de timp îndelungat, nu produce schimbări în organism. Dar dacă devine o regulă, acest lucru cu siguranță va îmbolnăvi organismul”, a mai declarat doctorul. Pentru că nu le putem evita total, specialiștii în nutriție spun că există o regulă nescrisă care ne poate ajuta în a ne menține sănătatea digestivă. „Orice produs procesat nu trebuie să conțină mai mult de trei E-uri!”, susține dr. Bălănică.

 

Unu din doi copii români este gras

Organizația Mondială a Sănătății spune că România ocupă locul doi în Europa la cele mai multe cazuri de obezitate infantilă. Specialiștii ne avertizează că peste 11% din populația țării este afectată de diabet, iar totul este cauzat de consumul de mâncare în exces, mai ales în cazul copiilor. Astfel că, în prezent, unul din doi copii are greutatea peste limita superioară acceptată, iar aproximativ 30% din populația țării noastre suferă de obezitate. În ultimii șase ani, în România, numărul micuților supraponderali a crescut îngrijorător, ajungând până la 25%. Dacă ar fi să ne referim la Uniunea Europeană, obezitatea în rândul celor mici atinge cote alarmante, 14 milioane dintre aceștia fiind supraponderali.

 

Un fel de „Cancer la plic”

În vara lui 2015, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a supus testării aproape toate tipurile de tăiței instant existenți pe piața românească în marile centre comerciale. Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC România, coordonați de către Conf. univ. dr. Costel Stanciu.

„Unele dintre ingredientele regăsite sunt următoarele:

la 91% dintre produsele analizate s-a folosit monoglutamatul de sodiu.E621– Monoglutamat de sodiu – produce dureri de cap, slăbiciune și este subiectul mai multor studii din cauza unor suspiciuni asupra efectelor nocive pe care le are asupra sănătății;

la 78% dintre produsele analizate s-a regăsit grăsime vegetală de palmier parțial hidrogenată. Uleiul de palmier parțial hidrogenat conține acizi grași de tip trans, aceștia pot crește nivelul colesterolului nociv (LDL), fapt ce poate duce la apariția afecțiunilor cardiace și a cancerului la colon;

la 56% dintre produsele analizate s-a regăsit extractul de drojdie. Extractul de drojdie conține acid glutamic sau glutamat de sodiu și se folosește pentru a crea arome sărate sau gust de umami („al cincilea gust”). Extractul de drojdie poate provoca alergii și afecțiuni ale glandelor endocrine;

la 38% dintre produsele analizate s-au folosit agenți de îngroșare (guma de guar și guma xantan). Guma de guar este un aditiv foarte des folosit în produsele alimentare din România. E412 este o polizaharidă folosită în industria alimentară ca stabilizator, emulgator și agent de îngroșare. Guma xantan este produsă prin fermentarea glucozei, sucrozei sau lactozei de bacteria Xanthomonas campestris, apoi precipitată cu ajutorul alcoolului etilic sau izopropilic, uscată şi mărunţită până ajunge să fie o pudră foarte fină. E415 este folosit în industria alimentară ca stabilizator şi agent de îngroşare;

la 28% dintre produsele analizate s-au folosit stabilizatori (difosfați, trifosfați și polifosfați);

la 19% dintre produsele analizate s-au folosit coloranți (caramel simplu și caramel cu sulfit de amoniu);

De asemenea, s-au mai găsit E-uri de următoarele tipuri:

 E100 – Curcumina este un colorant galben portocaliu. Are o rată de absorbție scăzută, iar unele studii au arătat că poate provoca stare de greață, diaree. Recent, s-a constatat că poate afecta metabolizarea fierului în organism, putând cauza deficiențe de fier la anumite persoane.

E101 – Rivoflavina este un colorant galben sau galben portocaliu care are o solubilitate scăzută.

E150a – Caramel simplu este cel mai utilizat colorant artificial și poate provoca hiperactivitate şi probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.

E150d – Caramel cu sulfit de amoniu poate provoca probleme intestinale după ingestia unor cantităţi mari.

E160c – Capsantina – colorant cu nuanțe de roșu sau portocaliu care a fost interzis în Australia.

E306 – Tocoferol –antioxidant, considerat inofensiv.

E321 – Butilhidroxitoluen – antioxidant, derivat din petrol, care poate provoca reacții alergice, hiperactivitate, creșterea colesterolului și are efect estrogenic. A fost interzis în Japonia.

E452– Polifosfați pot provoca alergii, dereglări hormonale, boli intestinale și creșterea valorii colesterolului.

E466 – Carboximetilceluloza de sodiu poate produce tulburări digestive (indigestie, vomă, colici intestinali).

E500 – Carbonat de sodiu este sare minerală cu rol de acid reglator.

E501 – Carbonat de potasiu este sare minerală cu rol de acid reglator.

E541 – Trifosfat pentasodic este un emulgator care poate provoca reacții alergice. Nu este autorizat în Australia.

E551 – Dioxid de siliciu este un emulgator care poate provoca reacții alergice.

E621 – Monoglutamat de sodiu poate produce dureri de cap, slăbiciune.

E631–Inozinat disodic este un corector de gust obținut din carne sau pește, poate declanșa reacții alergice.

E635 – Ribonucleotid disodic poate provoca alergii și trebuie evitat de persoanele astmatice.”, au scris cei de la APC România, în studiul lor

 

Ne puteți urmări și pe Google News