Tablouri din colecţia lui Petru Groza, recuperate de poliţişti

Tablouri din colecţia lui Petru Groza, recuperate de poliţişti

Două tablouri foarte valoroase din colecţia personală a lui Petru Groza, furate cu ani în urmă din locuinţa acestuia de la Deva, au fost recuperate de poliţişti. Este vorba despre o lucrare cu semnătura lui Nicolae Grigorescu şi un peisaj semnat de discipolul marelui maestru, Nicolae Dărăscu. Un al treilea tablou, semnat tot de Grigorescu este acum dat în urmărire internaţională de poliţişti.

În toamna anului trecut, unul dintre descendenţii lui Petru Groza a depus o plângere la Poliţia Hunedoara în care arăta că din casa familiei din Deva au dispărut trei tablouri valoroase: "Peisaj" şi una dintre variantele temei "Car cu boi", ambele de Nicolae Grigorescu, şi "Peisaj din Deltă" , de Nicolae Dărăscu.

Vândute pe bani puţini

Cercetările ulterioare au arătat că lucrările au fost furate în 2004 şi 2005 de un timişorean care se ocupă cu tranzacţiile cu antichităţi, ajutat de un hunedorean din Băcia (comuna natală a lui Petru Groza) căruia familia îi încredinţase cheile casei din Deva pentru a o îngriji. "Tablourile au fost furate unul câte unul. Fiecare tablou, după ce era luat, era copiat, iar copia era pusă în casa din Deva. Nu ştim deocamdată exact unde şi de către cine au fost falsificate. Pentru fiecare tablou furat, persoana însărcinată cu îngrijirea casei a primit cam 700 – 800 de lei, pentru că nu cunoştea valoarea lor reală. Bărbatul din Timişoara le-a vândut, la rândul său, cu sume cuprinse între 2.000 şi 4.000 de euro, ca să scape de ele. Noi le-am recuperat de la "a treia mână", de la colecţionari din Bucureşti, pe care îi considerăm de bună credinţă pentru că, la momentul când le-au cumpărat, nu era reclamată dispariţia tablourilor", spune Nicolae Popa, comisar în cadrul Serviciului Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Hunedoara. Cele trei lucrări sunt cotate la o sumă totală de 400.000 de euro, cel mai valoros, fiind cel din seria "Car cu boi", nerecuperat încă – 175.000 de euro. "Deocamdată aceasta este cota noastră, a românilor, dar dacă ele ar fi cotate la nivel european, valoarea tablourilor ar fi mult mai mare. Din punct de vedere strict cultural, lucrările au o valoare inestimabilă", a adăugat Doina Ionescu, expert în bunuri de patrimoniu.

Au observat târziu Casa din Deva a familiei Groza nu mai este locuită permanent de mai bine de 10 ani. Descendenţii lui Petru Groza mai vin aici doar în scurte vacanţe, câteva zile pe an. Falsurile cu care au fost înlocuite tablourile originale au fost realizate grosolan, ele neavând nici măcar aceleaşi rame. Totuşi, urmaşii "celui mai simpatic burghez" (cum l-a numit Stalin pe Groza) nu au observat neregula decât la şase ani după comiterea furturilor, lucru care a îngreunat ancheta poliţiei. Poliţiştii spun că la percheziţiile efectuate în Timişoara şi Bucureşti au mai descoperit alte nouă obiecte de artă. Este vorba despre cinci tablouri, dintre care unul semnat de Tonitza, şi patru icoane, lucrări care acum fac obiectul cercetărilor pentru a se stabili de unde provin, cum au fost obţinute şi dacă toate sunt sau nu bunuri ale patrimoniului cultural naţional.

Ne puteți urmări și pe Google News